Választási egyszeregy jegyzőknek

38

Pénteken 12 óráig kell informatikusokat javasoljanak az önkormányzatok az idei helyhatósági választásokra – szólította fel a települések jegyzőit Jean-Adrian Andrei prefektus a tegnapi ülésen, amelyen a mostanában tapasztalt problémákra, többek között a kétnyelvűség betartására is kitért.

Hargita megyei települé­sek jegyzőivel tartott meg­beszélést tegnap Csík­sze­redában a prefektus, az egyik napirendi pont a helyhatósági választásokra való felkészülés volt. A jegyzők biztosítják a településeken a stabilitást és a folytonosságot – hangsúlyozta a tisztség fontosságát a prefektus, és arra kérte a jelenlevőket, hogy a választásokra való felkészülésben és lebonyolításban is legyenek partnerek. Miközben ismertette a választásokra vonatkozó jogszabályokat, elmondta, hogy továbbra is az informatikusok kinevezése az egyik legnagyobb probléma, például volt olyan település, ahonnan olyan informatikust küldtek, aki nem tudta, mi az a router. Arra kérte az önkormányzatokat, hogy pénteken 12 óráig jelöljék meg azokat az informatikusokat, akik megfelelnek az elvárásoknak.
A prefektus elmondta, felmé­rést végeztek az Alkotmány és a 2001/1206-os, a nemzeti kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetésének normáira vonatkozó kormányhatározat betartásáról a megyében. Ugyanakkor figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy a kormányhatározat értelmében büntetéseket is kiróhat. Felsorolta azokat a településeket, amelyekről a felmérés során nem kapott választ a március 8-i határidőig: Székelykeresztúr, Bélbor, Székelyderzs, Felsőboldogfalva, Galócás, Gyergyóalfalu, Lövéte, Csík­madaras, Homorodalmás, Bö­göz, Csíkpálfalva, Kászon­al­tíz, Nagygalambfalva, Gyer­gyó­­remete, Románan­drásfalva, Csík­szentsimon, Tölgyes, Kányád és Vasláb.
Ugyanakkor felszólította a jegyzőket, hogy fokozottan figyeljenek oda a tanácsüléseken a kvórum meglétére, mivel kiderült, hogy az egyik megyei jogú városban – nem pontosított – az egyik tanácsos telefonon szavazott, holott szavazati joga csak az ülésen személyesen jelen lévő önkormányzati képviselőnek van.
A találkozón továbbá a legújabb jogszabályokról is tájékoztatták a jegyzőket, így többek között a helyi adók és illetékek kedvezményes kifizetése határidejének meghosszabbításáról, a dohányzás korlátozását szigorító törvényről is.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.