2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Választ kaphatunk életünk nagy kérdéseire

A csíksomlyói Szent István Otthon Mária-kertjébe látogattunk, amely közös imavégzésre, megpihenésre és a máriás lelkiség megismerésére várja a zarándokokat. A Böjte Csaba ferences szerzetes ötlete alapján megvalósult kert a hitbeli elmélyülés helye. A hétvégi látogatások biztosításához önkéntes idegenvezetőket keresnek.

Spirituális kikapcsolódás. Kellemes környezetben élhetik meg hitüket a zarándokok Fotó: László F. Csaba

A csíksomlyói meditációs Mária-kert ösvényein sétálva különböző hangulatú, színvilágú és formájú kertrészek fogadnak, amelyek közel 5 hektáros területen a Szűz Mária életéből kiragadott 15 állomást jelképezik.
– A Böjte Csaba által megálmodott és 2018-ban megnyílt Mária-kert célja, hogy Mária kézen foghassa a hozzá zarándoklókat, és a maga életútján hosszan vezetve tanítsa, vigasztalja, bátorítsa, hogy Szent Fiát követve mi is célba érjünk, már itt, ezen a Földön boldogok legyünk – fogalmazott Bíró Juliánna szociális munkás, aki a zarándokok fogadója, kísérője. Néhány állomás kedvcsinálónak: a találkozás udvarában Máriával találkozhatunk, majd együtt örülhetünk vele a Magnificat, vagyis az öröm udvarában, ahol Erzsébetet látogatja; a születés és életbe fogadás udvarán Jézus születésének örömhírében lehet részünk. Kiemeljük még a szenvedés udvarát, ahol keresztút végezhető a Jézus-hágón kialakított stációkon.
Mindenki más és más módon éli meg az egyes állomások elmélkedéseit, imáit, élethelyzete, örömei, nehézségei tükrében, ahol Máriától választ kaphat élete nagy kérdéseire.

Szánjunk időt az imára
– Szeretnénk, hogy az idelátogatók több időt, legalább fél napot szánjanak a kertre, az imára, az elmélkedésre, hogy legyen alkalmunk felsétálni a Hármashalom-oltárhoz, imádkozhassunk a kertben és elbeszélgethessünk egy csésze tea mellett – jegyezte meg a zarándokkísérő.
A hűvösebb évszakokban havi rendszerességgel egy- vagy többnapos lelkigyakorlatot szerveznek, különböző témaköröket érintve, más és más célcsoportoknak, hogy akkor is tudják idevonzani az érdeklődőket, ugyanis a nyári hónapokkal szemben ilyenkor alacsonyabb a látogatottság.
A lelkigyakorlatokat szociális testvérek, szerzetesek, papok bevonásával szervezik, Böjte Csaba frences atya is tartott már többnapos lelkigyakorlatokat.
Az érdeklődők a csíksomlyói Mária-kert Facebook-oldalon is tájékozódhatnak a kert eseményeiről, például a hétvégére szervezett lelki napról is itt találhatnak bővebb információkat.
A kert „befejezéséhez” az utolsó lépést a kőből faragott, Mária életének egy-egy fontos eseményét ábrázoló domborművek elhelyezése jelentené. Minden kertbe állítanak egy ilyen domborművet, és ezeket egy-egy közösség akár örökbe is fogadhatja.

Önkéntesek jelentkezését várják
Egyik lelkes önkéntes, Márky­né Lányi Dorottya történelem–angol szakos tanár, látva hogy mennyi feladat van, felajánlotta szolgálatait és idegenvezetést indít a csíksomlyói kegytemplom és környéke körül.
– Szeretnénk, ha a csoportok előzetesen jelentkeznének, hogy tudjunk felkészülni. Célunk, hogy megszeretessük az emberekkel ezt a helyet, ahol a kegyelem árad és szeretet várja a Szűzanya gyermekeit – mondta az önkéntes.
A kert jelenleg hétköznapo­kon 9 és 17 óra között látogatható, de hétvégére is szívesen várják az önkéntesek jeletkezését – akár több nyelven beszélő diákok személyében –, hogy hétvégi látogatási program kialakítása is lehetővé váljon. Továbbá remélik, hogy a helyi közöségekkel is kialakul a jövőben az együttműködés, ahol közösen programokat szervezhetnek, például az idegenvezetés része lehetne a ferences testvérek programkínálatának.

A csíksomlyói kegytemplomban lehetőség van idegenvezetésre, amelyre előzetes bejelentkezést kérnek, a látogatáshoz képest legkésőbb egy héttel korábban. Az idegenvezetés ingyenes, adományokat azonban szívesen elfogadnak a Szent Ferenc Alapítvány részére.
A bejelentkezésnél kérik feltüntetni a csoport létszámát, a látogatás időkeretét, a csoport korosztály szerinti összetételét és a csoportvezető telefonszámát. Bővebb információk: csiksomlyo.mariakert@gmail.com.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb