Valami „bűzlött” Madéfalván

Jubilált a hagymafesztivál

709

Minden eddiginél gazdagabb programkínálattal rukkoltak elő a hétvégén a Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál szervezői. A korábban háromnapos rendezvény idén nem véletlenül nyúlt nyolcnaposra, hiszen a jubileumi tizedik kiadásához ért a fesztivál. A nemrég felavatott új kultúrotthon midennap kulturális esemény helyszíne volt, vasárnap pedig a gasztronómiáé volt a főszerep.

Zsűrizés a legifjabb, töltött hagymával előrukkoló csapatnál. Jó időt és jó hagymát töltöttek Fotók: László F. Csaba.

Alig érkeztünk meg, máris otthon érezhettük magunkat, hiszen a már délelőtt elkezdődő Hagymás ételek főzőversenyének Jánossy Alíz, lapunk munkatársa volt a műsorvezetője. Rögtön a figyelmünkbe ajánlotta az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend látványkonyháját. A gasztronómiai hagyományőrzésre felesküdött egyesület többek közt egy 300 literes üstben babgulyást főzött.

Készül a hagymatokány és a puliszka. Szem-szájnak ingere

Tíz csapat főzött versenyt
A versenybe beszálló csapatok nemcsak kulináris különlegességekkel, hanem könnyed szóvicceken alapuló mókás csapatnevekkel is igyekeztek fokozni a hangulatot. Egyik legötletesebb volt a Jóféle Tóth-féle.
A verseny érdekessége, hogy egy gyerekcsapat is részt vett benne, amelyet mindössze két anyuka felügyelt, de akik saját maguk főztek. Sőt mint kiderült, a Faluvégi Juniorok szépvíziek, korábban már nyertek díjakat felnőtt gasztrofesztiválokon.
Márton Júliától, a rendezvénysorozat főszervezőjétől megtudtuk: a főzőversenyben idén tíz csapat vett részt, azaz kettővel több, mint tavaly, amikor először szervezték meg a fesztiválon a gasztronómiai eseményt. Az elkészített ételek neve önmagában is meglehetősen beszédes, így a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat. Volt ott kérem szépen hagymás tokány kolbásszal és puliszkával, hagymás rostélyos iskolás módra és töltött hagyma is. Így nem irigyeltük a Fazakas Géza, Geréb Viola, Făgărășan Tibor alkotta háromtagú zsűrit: biztosan nehéz volt kiválasztaniuk a legjobban sikerült kulináris remeket.

Kultúrából nem volt hiány
A színpadon délután folyamatosan előadások zajlottak, egymást váltották a fellépők. Néptáncelőadástól kezdve a tárlatokon keresztül a bábszínház-előadásig egész héten meglehetősen színes volt a hagymafesztivál kulturális programkínálata. Csibi József, Madéfalva polgármestere elégedetten nyilatkozott a Hargita Népének.
– Azért is sikerült nyolcnaposra a Hagymafesztivál tizedik, jubileumi kiadása, mert nemrég avattuk fel a megújult kultúrotthonunkat, és úgy döntöttünk, hogy mindennap egy-egy rendezvénynek adjon otthont a korszerű létesítmény – mondta. Hozzáfűzte: nagyon elégedett a fesztivállal, csak a szombati esős időjárás miatt van hiányérzete.
Kérdésünkre elmondta: Madéfalván jelenleg négy-öt család foglalkozik nagyobb léptékű hagymatermesztéssel, de a fesztivál célja, hogy valamennyi helyi terméket népszerűsítse. A polgármester mindezt a színpadról is elmondta a fesztivál résztvevőinek: vásároljanak helyi terméket, még ha drágább is, mint amennyiért a nagy áruházláncok kínálják. Ezzel ugyanis a helyi gazdaság fejlődését segítik elő, nem beszélve arról, hogy az áru minősége is jobb.


Az elöljáróval egyébként azt követően beszélgettünk, hogy a színpadon szimbolikus ajándékokat adott át Madéfalva magyarországi testvértelepüléseiről érkező küldöttségek vezetőinek, akik Mogyoródról, Makóról, Somberekről és Herendről érkeztek.
Az igazi fesztiválhangulat vasárnap a miséről vonuló keresztalja érkezése után kezdődött, és tartott az esti koncertekig.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.