Valamennyi erdélyi magyar párt ott lesz

Kézdivásárhelyi tüntetés

309

Az erdélyi magyar pártok Hargita megyei területi szervezetei is képviseltetik magukat a Beke István és Szőcs Zoltán elítélése elleni tünetesén, amelyet holnap délután hat órától tartanak Kézdivásárhelyen. Hargita megyéből autóbuszok is indulnak.

A Hargita Népe megkeresésére Becze István, Bíró Barna Botond és Barti Tihamér az RMDSZ csíki, udvarhelyszéki és gyergyószéki területi szervezeteinek vezetői egybehangzóan megerősítették: képviseltetik magukat a kézdi­vásárhelyi megmozduláson. Sze­mély­gépkocsikkal utaznak majd Kézdivásárhelyre, de Barti Tihamér hozzáfűzte: Gyergyó­szentmiklóson autóbuszt fogadnak, ha igény lesz rá.
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is gőzerővel készül a tüntetésre. Tőke Ervin, az EMNP csíki területi szervezetének elnöke elmondta: a csíkszeredai demokráciaközpontban várják a jelentkezőket, ugyanis ennek függvényében fogadnak buszokat. Csiszér Levente csíkszéki pártigazgató elmondta: várhatóan csütörtökön 15.30 körül indulnak Csíkszeredából, az érdeklődők ma, azaz szerdán és csütörtök délelőtt jelentkezhetnek. Udvarhelyszékről is indulnak buszok. Az EMNT udvarhelyszéki szervezete közölte: akik Udvarhelyszékről részt szeretnének venni a megmozduláson, részvételi szándékukat a Vár utca 4. szám alatti irodában vagy a 0266–10575-ös telefonszámon jelezhetik csütörtökön 10 óráig.
A tüntetésen a Magyar Polgári Párt is képviselteti magát. Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke lapunkkal közölte: Gyergyószentmiklósról a jelentkezés függvényében indulnak buszok, a művelődési ház parkolójából 14 órakor. Jelentkezni ma délutánig lehet a 0752–759277-es telefonszámon. A többi településről az MPP is kisautókkal és magán kisbuszokkal oldja meg a résztvevők szállítását.

Közös kiállás az ifjúsági szervezetek részéről
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a FIDELITAS, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és a VMSZ Ifjúsági fórum közös közleményt adott ki Beke István és Szőcs Zoltán elítélése kapcsán.
A Kárpát-medence-szerte működő magyar ifjúsági szervezetek vezetői megrendüléssel, értetlenül állnak a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra jogtipró módon kirótt 5 év börtönbüntetés előtt.
„Megdöbbentő, hogy a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárás után másodfokon, koholt vádakkal több évre elzárják a családjuktól, barátaiktól, közösségüktől nemzettársainkat, főképp amikor alapfokon már felmentették őket” – fogalmaznak a közleményben.
Az ifjúsági szervezetek arra bátorítják az erdélyi magyarokat, hogy „éljenek a törvény által biztosított lehetőségeikkel és aktívan vegyenek részt a Beke és Szőcs kiszabadításáért szervezett megmozdulásokon, így a július 12-én az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett tüntetésen is, Kézdivásárhelyen”.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek