Valamennyi családorvos aláírta a szerződést

76

Múlt péntekre valamennyi Hargita megyei családorvos aláírta az egészségbiztosítási pénztárral kötött keretszerződés március 31-ig érvényes meghosszabbítását, így az előzetes félelmek ellenére egyetlen páciensnek sem kell attól tartania, hogy orvosa nem állít ki receptet, beutalót. A szerződést – három kivételével – a megye összes további egészségügyi szolgáltatója is meghosszabbította.

Az egészségbiztosító székháza

Több ízben is beszámoltunk az elmúlt hetekben arról, hogy a háziorvosok elégedetlenek az egységes országos egészségbiztosítási alapból a családorvosi rendszerre szánt összeg mértékével. Miközben az orvosok az egységes alap 10 százalékát követelik, addig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) és az Egészségügyi Minisztérium csak 5,8 százalékot hagyott jóvá. Tavaly év végén, de még múlt hét elején is arról szóltak a hírek, hogy a háziorvosok nem írják alá a megyei egészségbiztosítási pénztárakkal a keretszerződések meghosszabbítását, és ezentúl a betegnek fizetnie kell a szolgáltatásokért, illetve nem kapnak árkedvezményes receptet, valamint beutalót.
Később, szerdán már arról számoltunk be lapunkban, hogy öt családorvos nem szándékozik aláírni a szerződést március 31-ig tartó meghosszabbításáról szóló kiegészítést. A kezdeti vonakodás ellenére végül Hargita megye 148 családorvosának mindegyike elfogadta a szerződés feltételeit, a betegek tehát az eddig megszokott módon fordulhatnak orvosokhoz – tájékoztatott Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője.
Az intézménynek azonban nemcsak a 148 családorvossal van érvényes szerződése, hanem további 233 szolgáltatóval, többek között a megyében található hat kórházzal, 32 klinikai járóbeteg-rendelővel, 21 paraklinikai (laboratóriumok, kórszövettan, CT, MR, röntgen stb.) szolgáltatóval. De továbbra is szerződéses viszonyban állnak három balneológiai és más gyógykezeléseket nyújtó szolgáltatóval, 40 fogorvosi rendelővel, egy sürgősségi otthoni és két orvosi otthoni ellátásban szakosodott szolgáltatóval. Érvényes a szerződés 62 gyógyszerszolgáltatóval is, amelyek összesen 122 gyógyszertárat működtetnek szerte a megyében. A biztosítottak 61 olyan szolgáltatóhoz is fordulhatnak, amelyek különböző fogászati, szervi vagy fiziológiás eszközöket, illetve protéziseket biztosítanak.
Míg tavaly 384 szolgáltatóval állt szerződéses viszonyban az egészségbiztosítási pénztár, addig az új szerződéseket 381-en írták alá. A különböző gyógykezeléseket nyújtó szolgáltatók közül kettő nem hosszabbított szerződést, mivel az egyik központban gyermeknevelési szabadságra ment az addig ott dolgozó orvos, a másik központ orvosa három hónapos tanulmányi szabadságot vett ki. Ugyanakkor az egyik fogászati, szervi, fiziológiás eszközöket, illetve protéziseket biztosító szolgáltató nem kívánt szerződést hosszabbítani.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.