2021, január 17, vasárnap.

Vágtázó siker

A dobogó legmagasabb fokára állhatott a hétvégi Székely Vágta Góbé Futama után a lázárfalvi Bálint András. Szellő lovával immár második éve, hogy dobogós helyezést értek el. A fiatal gazda hónapok óta edzett a futamra, de az első helyezésre a győzelem pillanatáig nem gondolt.

Bálint András Szellő lovával. Eredményesen vágtáztak Fotó: Balázs Árpád
Bálint András Szellő lovával. Eredményesen vágtáztak Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]M[/dropcap]ég tegnap délben is virágszirmok jelezték, hogy ünnepi fogadtatásban volt része Bálint Andrásnak és Szellőnek, amikor hazaértek a Bálint család lázárfalvi portájára. Gratulálunk a győztesnek – volt olvasható a fogadásra készített táblán.
Szellő hét éve, születésétől van a Bálint család portáján. A családba meglepetésszerűen érkezett, egy korábban vásárolt kanca csikójaként. A kanca vásárlásakor az előző tulajdonos sem tudta, hogy vemhes az állat.
A hét év alatt volt próbálkozás, hogy szekér elé kössék a lovat, de leginkább lovaglásra használták – meséli András. Édesapjával rendszeresen eljártak a Székely Vágtára, majd több év után fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy ha már a gazdaságban van vágtára alkalmas ló, akkor rajthoz kéne állni. Már az első próbálkozás eredményes volt, így 2014-ben a Gobé Vágtán harmadik lett Szellő és András.

Két hónapos felkészülés
Idén két hónapos felkészülés előzte meg a versenyt. András és lova minden reggel edzett hol fél, hol másfél órákat. A munkának eredménye is van, ahogy ezt a vasárnapi helyezés is mutatta.
Az előfutamok alatt András úgy érezte, hogy az első körben önmagához képest lusta volt a lova. Ezért a második előfutam előtt Szellő már nem kapott abrakot, csupán vizet. András szerint ez a taktika is segítette a jó eredmény elérésében.

Cél a Székely Vágta
András azt mondja: erre az eredményre nem számított. Amennyiben a tavalyi harmadik helyezést sikerült volna tartani, már azzal is elégedett lett volna.
A fiatal gazda az eredmény után abban reménykedik, hogy jövőre sikerül törzskönyveztetni a lovat, és akkor Szellővel már a Székely Vágtán is indulhatnak.
A versenyen elnyert koszorút és a székely zászló színeiből formált kokárdát tegnap is türelmesen viselte Szellő a fényképezés idején. Mivel a lószerszámok még nem kerültek haza, így a fényképezéshez nyereg nélkül ülte meg gazdája a lovat. Szellő már túl van a futamok fáradtságán, és úgy tűnt, hogy az angol telivér jegyeit is magában hordozó ló máris indulna a következő vágtára.
Addig is a Góbé Futam díjaként András, a Nemzeti Vágta előtt, egy lovas továbbképzésen vehet részt az Alagi Zsokéiskolában.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb