Vágóhíd létesülhet Gyergyóalfaluban

Pályázati támogatás nagyberuházás megvalósítására

82

Pozitívan bírálta el a gyer­gyó­alfalvi Erdőbirtokosság Kft. pályázatát a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi nagyberuházási projektek között a helyi vágóhíd építését másfél millió lejjel támogatnák, de a munkálatok értékéhez legalább ugyanennyivel járul hozzá a helyi közbirtokosság cége is. A Gyer­gyó­al­faluban létesítendő vágóhíd hiánypótló lehet a térségben – mondta érdeklődésünkre Mihálydeák Imre, a Gyer­gyó­al­fal­vi Közbirtokosság elnöke.

Mihálydeák Imre, a Gyergyóalfalvi Közbirtokosság elnöke. Nagyberuházásban gondolkoznak

Sikeresen pályázott a Pro Economica Alapítvány székelyföldi nagyberuházásokat támogató kiírására a gyergyó­al­falvi közbirtokosság cége. A megnyert pályázat révén a magyar kormány egy vágóhíd létrehozását támogatja a község Szárhegy felőli kijáratánál: a pályázat összértéke 3 millió lej plusz áfa, amelynek felét a pályázó Erdőbirtokosság Kft.-nek kell biztosítania a beruházáshoz.
– Április végéig halasztást kértünk a szerződéskötéssel az alapítványtól, hogy meg tudjunk szerezni minden szükséges engedélyt. Reméljük, hogy a ránk eső anyagi részt elő tudjuk teremteni, tartunk ugyan az építőanyagok árának megugrásától, de bízunk benne, hogy alá tudjuk írni a támogatási szerződést és megvalósulhat a beruházás – közölte Mihálydeák Imre, a Gyergyóalfalvi Közbirtokosság elnöke.
A vágóhíd terveit már elkészíttette a közbirtokosság cége, jelenleg az engedélyek kiváltásán dolgoznak: a létesítmény előreláthatólag naponta öt jószág, 500 kg élősúlyú állat vágására lesz alkalmas. A tevékenységgel nem mellesleg 5-6 személy foglalkoztatása is lehetővé válik majd.
– Gyergyóalfaluban létezett valamikor vágópont, és fontosnak tartjuk, hogy újra legyen, hiszen nemcsak a térségben, egész Székelyföldön hiány van ezen a téren – mutatott rá lapunknak Mihálydeák Imre.
A Pro Economica Alapítvány 2019-ben összesen 72 pályázatot bírált el a székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiírt támogatási program keretében. A bíráló szakértők döntése értelmében összesen 66 pályázat nyert támogatást és hat pályázat került elutasításra. Az elbírálási folyamatban részt vevő szakértők és szakmai bírálók véleménye alapján Hargita megyéből 31 nagyberuházási pályázat nyert támogatást.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.