Vaduljon, alkosson vagy tanuljon?

Udvarhelyszéki Táborok iskolásoknak

355

Eljött a nyár, itt a táborozások időszaka. A kínálat évről évre bővül, a szülőnek legfeljebb az eligazodással és az anyagi háttér előteremtésével lehetnek gondjai. A programok gyakran segítséget nyújtanak a vakációban, amikor nincs, aki vigyázzon a csemetére, a gyerekeknek pedig kikapcsolódási, fejlődési lehetőséget, közösségi élményt nyújthatnak. De talán itt is érvényesül az aranyszabály: a kevesebb néha több.

Melyik a bolondgomba? A környék gombáival ismerkedhetnek a gyermekek

A gombásztábortól a hegyi kerékpáros táborig terjed a skála: a szülők és a gyerekek általában a közösségi oldalakról, szájról szájra terjedő hírekből válogatnak, az iskolából jutnak információk­hoz az elérhető táborokról. A választást megkönnyítendő, tavaly székelyudvarhelyi szülők létrehoztak egy Vakáció-ó nevű oldalt a Facebookon, ide a városban és környékén elérhető programokat lehet feltölteni. Lapunkban is írtunk a marosvásárhelyi kezdeményezésről, a www.taborok.ro gyűjtőportálról, de itt – egyelőre – viszonylag kevés udvarhelyszéki tábor található. Összefoglalónk által a választást szeretnénk megkönnyíteni, szakemberek tanácsaival.

Van, amiből válogatni
A lehetőségeket böngészgetve talán több a napközis, reggeltől délutánig tartó tábor. Találtunk hagyományőrző tábort, amelyet Malomfalván szervez július második felében az Albert Schweitzer Alapítvány, és ahová 5 éves kor fölöttieket fogadnak. Őket farmlátogatással, kézműveskedéssel szórakoztatják egy héten át. De indul Székelyudvarhelyen zumbatábor, Makk-Egészség tábor kisiskolásoknak, majd nagyobbaknak is.
Talán a hagyományőrző és nép­tánctáborokból van a legtöbb. Ezen a nyáron is lehet iratkozni a Pro Life Alapítvány Fel­ső­boldogfalván zajló nappali programjára, ahol a képzőművészet áll a középpontban. Érdekes színfolt a kínálatban a Sekler Sound Egyesület Le a kalappal! ifjúsági gombásztábora július 2–7. között, ahová 9–14 év közötti gyerekek jelentkezhetnek, a programot a zeteváraljai víztározónál szervezik. Ez már bentlakásos, akárcsak a fényképészeti-honismereti tábor, amelyet 10–14, illetve 14–18 év közötti gyerekeknek hirdetett meg a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet a Madarasi-Hargitán.

Mit akar a gyermek?
A kisebbeknek inkább a napközis táborokat ajánlja Szalay Zsuzsanna iskolapszichológus, aki maga is kétgyerekes édesanya. 6 éves kor alatt több a kockázata, mint haszna az ottalvós programoknak, ha mégis ilyesmivel próbálkozunk, két-három éjszakánál többet ne maradjon ott a kicsi – vélekedik a szakember. Ugyanakkor az életkor mellett érdemes figyelembe venni a gyermek személyiségét, és azt is, hogy mennyire szokta meg a szülőktől való elmaradást.
Szalay Zsuzsannának hiányérzete van a táborkínálattal kapcsolatosan, mint mondja, azoknak a kisebb gyerkeknek, akik sem kézműveskedni, sem tanulni, sem sportolni, de néptáncolni sem akarnak, nincs sok választási lehetősé­gük. Könnyed, kreativitást, személyiséget fejlesztő táborokat, drámatáborokat is szívesen látna a palettán.
– A játékosság álcája alatt gyakran mégiscsak tanulás zajlik – hívja fel a figyelmet a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium pszichológusa. – Érthető, hogy a szülőkön ott a nyomás, hogy valami értelmes elfoglaltságot keressenek a vakációzó gyereküknek, miközben ők még dolgoznak. Azt akarják, hogy hasznosan teljen az idő, s hogy ez általában tanulást jelentsen számukra – fogalmaz a pszichológus.
Pedig – hívja fel a figyelmet – már csak az üldögélés, a „bambulás” is hasznos tud lenni egy bizonyos ideig, és szükség is van rá, főleg a szünidő elején.
– A táborozással kapcsolatos döntésnél, a kiválasztásnál a kulcs az kell legyen, hogy mit szeretne a gyerek – állítja. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a gyermek mit akar, mennyire akar menni, van-e ismerős ott, ahová jelentkezett, vagy épp „vadidegen” környezetbe küldjük őt. A pszichológus szerint egyébként a kisiskolások esetében egy-két nyári tábor bőven elég lehet.

Pénzbe kerül az izgalom
A táborokért adott esetben nem kevés pénzt kell kifizetniük a szülőknek. Az egyhetes, reggeltől délutánig tartó úszótáborok az egyik székelyudvarhelyi szabadidőközpontnál például 380 lejbe kerülnek, láttunk 700 lejes fotótábort is, az átlagos ár ugyanakkor 200-300 lej között mozog.
Drága mulatság, viszont örök­mozgóknak jól jöhet a már másodszorra jelentkező hegyi kerékpáros tábor. Fodor Emese többszörösen díjazott kerékpárversenyző a kollégáival, illetve a Szekler Teker Egyesülettel közreműködve olyan 9–14 év közötti lányokat, fiúkat vár Csehétfalvára július első hetén, akik tudnak már kerékpározni, és rendelkeznek terepre való biciklivel. Tavaly nagy sikere volt a programnak, pedig 950 lej az ára.
Ennél valamivel olcsóbbak (450 lej), de legalább ennyire izgalmasnak tűnnek a Vargyasi-szorosban „futó” Gyer­mekvisszavadító táborok, ahol lovagolhantak, sziklát mászhatnak, szénában alhatnak a gyerekek.
A bentlakásos tábor támogatás hiányában elmarad idén az Artera Alapítványnál, de nappali foglalkozást szerveznek Szé­kely­udvarhelyen és Zetelakán, július elején és végén. Az ötnapos tábor magában foglalja kézművesmesterségek oktatását, néptánctanítást, ebédet, uzsonnát, mindez 250 lejbe kerül, ám a testvéreknek 10 százalékos kedvezményt adnak.

Táborozzon az egész család!
Évek óta minden nyár végén megszervezi a Játékos román nyelvtárbort Geréb Harmat-Izabella tanítónő. Bár számára a magyarságtudat, a hagyományőrzés központi fontossággal bír, az ország nyelvének elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet – a táborban e két vonal ötzövetét kapják a résztvevők. Egyébként rendszerint maguk a szülők is a román nyelvtanítás iránti igényüket fogalmazzák meg. Idén is annyi a jelentkező, hogy három egyhetes programot indít a tanítónő, a táborok helyszíne Fenyéd lesz. Az első napközis tábort augusztus 13–18. között tartja.
– Nem véletlen a késői időpont. Nem tartom helyesnek, ha a tanév lejártával egyből táborokba küldjük a gyerekeket. Időt kell hagyni a pihenésre, hanem idő előtt „kiégetjük” őket – mondta határozottan a tapasztalt pedagógus. Az általa vezetett foglalkozás célja az új tanév előtt az előző tanév anyagának „felrázása”, a szókincs felfrissítése. A gyerekek két rendben napi másfél órát tanulnak, a többi időt játékkal, társas helyzeteken alapuló kommunikációs gyakorlatokkal, kézműves-tevékenységgel töltik.
Geréb Harmat-Izabella alapjában véve hasznosnak tartja a táborokat. Háromgyerekes anyaként, pedagógusként tisztában van a szülők nehézségeivel a nyári gyermekelhelyezés terén, azzal is, hogy sokan attól tartanak, hogy ha nem megy valamilyen táborba, akkor a gyermek a kütyük bűvöletében tölti majd a nyarat. Ezzel együtt a közös tevékenységek, minőségi együttlét fontosságára irányítaná a figyelmet, s ha már táborról beszélünk, akkor a családi táborokat ajánlja.
– Életreszóló élményt nyújtanak, és van kínálat ezekből is bőven – vallja a pedagógus.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.