Vadkárok: forró hónapnak ígérkezik szeptember

86

[dropcap]U[/dropcap]gyan tavalyhoz képest kevesebbet, idén eddig 120 vadkáresetet jelentettek be a Hargita megyei gazdák, Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója mégsem nyugodt. A szakember attól tart, az emberek és medvék közötti nem kívánt találkozások, illetve a védett vadak által okozott kártételek még csak ezután, az őszi betakarítási munkálatok kezdetével sűrűsödnek. Megjegyezte, az ügynökségnél idén bejelentett vadkárok fele – szám szerint 67 eset – medvékhez fűződnek: a gazdáknak okozott kár pár esetet leszámítva döntően haszonállatokban, illetve méhkaptárokban keletkezett.

– 2014-ben összesen 242 hivatalos vadkárbejelentés érkezett hozzánk, ebből 202 medvék által okozott kár volt. A becsléseink szerint a Hargita megye szintjén keletkezett vadkár tavaly 50 ezer euró volt. 2015-ben eddig – vagyis az idei első nyolc hónapban – 120 esetet regisztráltunk, ez alapján egyelőre enyhébb a helyzet, kevesebb a vadkár. Év végéig viszont lehet, hogy besűrűsödik, szeptemberben nőni fog a káresemények száma – vélte Domokos. Kifejtette, a medvék igencsak tanulékonyak, ez a tulajdonság pedig fokozottabban jelentkezik a táplálékforrások és előfordulási helyük megjegyzésénél. Így pedig, ha nagyvadakat a vadásztársulatok az erdei leseknél kukoricával etetik, akkor a medvék – a táplálék ízét megszokva – a települések határában fekvő kukoricatáblákat is nagyobb kedvvel keresik – hangsúlyozta.
– Ha a medvéket a leseknél kukoricával etetik, érthető, hogy behúzódnak a mezőgazdasági parcellákra. Forró szeptemberre számíthatunk. Elkezdődtek a betakarítások, ebben az időszakban szoktak az ember–medve konfliktusok is szaporodni, hisz ilyenkor fordul elő leggyakrabban, hogy a félig learatott silókukoricásból váratlanul kiugrik a medve a bocsokkal. Ilyen helyzetekben az emberek és a medvék közötti nem kívánt találkozások szinte elkerülhetetlenek – magyarázta Domokos László, aki ennek ellenére óva inti a gazdákat attól, hogy a kukoricatáblákból kiszaladt medvéket űzni, a kutyák ráuszításával zavarni próbálják.
A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője kérdésünkre elmondta, a megyében működő vadásztársulatok számára a szaktárca idénre összesen 53 medve kilövését engedélyezte: a szakember információi szerint a vadásztársulatok ezen felül még két garázdálkodó egyedre kértek speciális kilövési engedélyt.
– Mi mindenesetre ösztönözzük a vadásztársulatokat, hogy a problémás medvékre kérjenek kilövési engedélyt. Kettőről biztosan tudok: az egyiket a Vadászklub nevű vadásztársaság, a másikat a Szilas kérte. Ők már tavaly is lőttek ki Alcsíkon olyan medvét, mely emberekre támadt – tette hozzá a környezetvédelmi ügynökség vezetője.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.