vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Vadgazdálkodás mint lehetséges megoldás

Az ember–medve konfliktus gyors megoldását szeretné Hargita megye lakossága, ehhez pedig célszerű lenne olyan „vadföldeket” kialakítani, ahol a medvéket úgy lehetne etetni, hogy azok távol maradjanak az emberlakta településektől – hangzott el a Vadgazdálkodás és természetvédelem Székelyföldön címmel hétvégén megtartott konferencián Csíkszeredában, a megyeházán.

Demeter László előadása. Körvonalazódó megoldások Fotó: László F. Csaba

A rendezvény egyben Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület közös ösztöndíjprogramjának záróeseménye is volt, amelyet a természeti erőforrások felhasználását, a vadgazdálkodást, a mezőgazdaságot, az ember–nagyvadak együttélését kutató fiatalok számára írtak ki.
A konferencia Borboly Csaba megyeitanács-elnök videó­üzenetének vetítésével kezdődött. Az elöljáró hangsúlyozta: közösen kell megoldást találni az ember és a nagyvadak együttélésére, a cél a populáció fennmaradása és a vadgazdálkodás biztosítása, illetve a turisztikai hasznosítás. Úgy vélte: a konferencia végeredményeként a kutatók javaslatait tartalmazó fehér könyv hozzásegít a tisztánlátáshoz és a megoldáshoz.
Demeter László, a megyei tanács Tájgazdálkodási Munkacsoportjának vezetője a Hargita Népének elmondta: kellemesen meglepődött, hogy milyen érdekes, hasznos elemzéseket végeztek a diákok. Hozzáfűzte: az ösztöndíjprogram célja, hogy a fiatalok szakmai fejlődését segítse elő, illetve megkönnyítse számukra az itthonmaradást, továbbá bevonják a fiatalokat az éppen aktuális kutatómunkába.
A három ösztöndíjas fiatal közül először Csató Éva mutatta be kutatási eredményeit. Ő a Hargita megyei medve–ember konfliktusokat vizsgálta, kérdőíves felméréséből többek közt kiderült: a megye lakossága szükségét látja annak, hogy létrejöjjön egy regionális akciócsoport, amely a kritikus helyzetekben be tud avatkozni. Ráduly Kinga az ösztöndíjprogram keretében azt kutatta, hogy Hargita megyében hol alakíthatók ki olyan vadföldek, ahol nagyragadozók etetése, megfigyelése lehetséges, úgy, hogy az egyúttal a medve–ember konfliktus csökkentésével járjon. Erős Nándor pedig az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai projekteket támogató LIFE projekteket vizsgálta meg. Előadásából kiderült: 1992 és 2016 között összesen 208 ilyen projektet támogatott az EU, ezek közül 73 foglalkozott medvékkel.

Gombászóra támadt a medve

Szombaton megtámadta egy medve, hat hétre munkaképtelenné vált egy 29 éves madéfalvi családanya – közölte a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata. A nő eszméletét vesztette, csak a mentőben tért magához. A medencecsontja tört el, várhatóan másfél hónapba kerül, amíg teljesen felépül. Az áldozat elmondása szerint tíz éve jár szezonban napi rendszerességgel gombászni, de még soha nem történt vele ilyesmi. Éppen az erdőbe ért, amikor szembefutott vele a medve. Megpróbált menekülni, ám a medve hátulról leütötte. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felhívást tett közzé, hogy aki teheti, félnapi vagy teljes napszámmal támogassa a hatgyermekes édesanya családját.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb