2021, január 19, kedd.

Vadgazdákat képeznek

25 térítésmentes, államilag támogatott helyet kínálva vadgazda mesterképzést indít szeptembertől Csíkszeredában a Pro Agricultura Alapítvánnyal együttműködve a gödöllői Szent István Egyetem – tájékoztatta lapunkat Magyar Ferenc, az alapítvány alelnöke. A kétéves képzést főleg a közbirtokosságok, vadásztársulatok munkatársainak ajánlják.

Vadászat a Naskalaton. Szakemberhiány Fotó: Domján Levente
Vadászat a Naskalaton. Szakemberhiány Fotó: Domján Levente

[dropcap]K[/dropcap]étéves, vadgazdálkodás mérnöki mesterképzést indít ősztől Csíkszeredában a Gödöllői Szent István Egyetem. A magiszteri program tananyagát az egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének szakemberei állították össze – tudtuk meg tegnap Magyar Ferenctől, a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnökétől, a gödöllői Szent István Egyetem főtitkárától. A szakember hozzátette: a székelyföldi oktatási program magyar állami finanszírozásáról elvi döntés született: ennek nyomán a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása révén a csíkszeredai mesterképzést 25 hallgató térítésmentesen veheti igénybe.
– A hét folyamán Balog miniszter úr számára előkészítették azt az adatbázist, amely rögzíti, hogy a következő, 2015–2016-os tanév első félévétől milyen képzéseket tudnak a magyarországi egyetemek állami támogatásból a határokon túl folytatni. Minden remény megvan rá, hogy a miniszter úr döntése nyomán a magyar állam a Szent István Egyetem csíkszeredai vadgazda mérnök mesterképzésére 25 államilag támogatott helyet biztosít. A képzésre beiratkozni – a vidékfejlesztés agrármérnök mesterképzéshez hasonlóan – augusztus elsejétől Csíkszeredában, a Pro Agricultura Alapítvány csíktaplocai székházában lehet – hangsúlyozta Magyar Ferenc.
Kérdésünkre elmondta, a vadgazda mérnök mesterképzés indításának ötlete még tavaly vetődött fel, a sorozatos medvetámadások kapcsán szervezett találkozón. A beszélgetésen, amelyen egyébként az egyedszám becslésére használt hibás metodológia javításának, pontosításának lehetősége is szóba került – a környezetvédelmi tárca mellett a brassói egyetem szakemberei is részt vettek. Ekkor derült ki: az egyetem utáni, vadgazdálkodási mesterképzésre – mivel a térségben nincs hasonló – Székelyföldön is valós igény lenne. A kétéves oktatási program ismeretanyagát főleg a kiterjedt erdőterületekkel rendelkező közbirtokosságok, illetve vadásztársulatok szakembereinek, egyetemi végzettségű munkatársainak ajánlják.
– Minden reményünk meg van rá, hogy a 25 államilag támogatott helyet föl tudjuk tölteni – tette hozzá Magyar.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb