2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Vádat emeltek Victor Ponta ellen

Tizenhétrendbeli okirat-hamisítással, adócsalásban való bűnrészességgel és pénzmosással vádolják az Országos Korrupció-ellenes Igazgatóság (DNA) ügyészei Victor Ponta kormányfőt. A miniszterelnök a vádemelés hírére lemondott a Szociáldemokrata Pártban (PSD) betöltött elnöki tisztségéről, míg nem tisztázza az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor nem mond le miniszterelnöki tisztségéről, hogy „ne okozzon politikai válságot”.

Ponta mankóra támaszkodva távozik a DNA-tól. Rosszban sántikált? Fotó: Gerpress
Ponta mankóra támaszkodva távozik a DNA-tól. Rosszban sántikált? Fotó: Agerpress

[dropcap]V[/dropcap]ádat emeltek az Országos Kor­rup­ció-ellenes Igazga­tó­ság (DNA) ügyészei Vic­tor Ponta kormányfő ellen. Az in­téz­mény honlapján közzétett köz­leményben leszögezik, hogy elrendelték a vádemelést Victor-Viorel Ponta vádlott ellen. A dokumentum szerint a korábban ügyvédként tevékenykedő vádlott ellen ti­zen­hétrendbeli okirat-hamisítás, adócsalásban való bűnrészesség és pénzmosás ügyében zajlik az eljárás.
A dokumentum szerint a Dan Șova elleni eljárás során gyűjtött adatok és bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a Șova tulajdonában lévő ügyvédi iroda által a Turceni és Rovinari hőerőművekkel kötött jogszolgálati szerződések kizárólag Șova és a környezetében lévő személyek javát szolgálták. Idén májusban az ügyészek megvizsgálták a Șova ügyvédi irodája és Victor Ponta ügyvédi irodája közötti pénzmozgást, és arra a következtetésre jutottak, hogy 2007. augusztus 30-án a két ügyvédi iroda megállapodást kötött, amelynek értelmében Ponta szakmai tevékenységet végez a Șova irodájának, havi 2000 euróért. Következő év áprilisában az összeget 3000 euróra emelték, a szolgáltató havonta számlát állított ki ezekre az összegekre. Az együttműködés 2008 decemberében ért véget, ekkor kapta Ponta miniszterelnöki megbízatását. Az együttműködés révén Ponta 17 számlát állított ki, összesen 181 439,98 lej értékben. Ugyanakkor azt állítják, hogy a 2011 májusa és októbere között végzett ellenőrzések hatására Ponta megegyezett Șovával, hogy az állítson elő a kifizetéseket indokoló dokumentumokat. A DNA közleménye szerint az ügyészek zárolták a vádlott ingó és ingatlan vagyonát.
Pontával tegnap délelőtt közölték az ügyészek a vádat. A sajtóbeszámolók szerint a kormányfő ingujjban, nyakkendő nélkül érkezett a DNA székházába, az újságíróknak nem nyilatkozott.
Az ügyhöz tartozik az is, hogy egy nappal korábban, vasárnap egy párttársaihoz intézett nyílt levélben Ponta bejelentette, visszalép a Szociáldemokrata Pártban betöltött elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania, vagyis a PSD-t hivatalosan Rovana Plumb vezeti.
A PSD országos tanácsa márciusban – éppen Ponta javaslatára – határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb