Vádaskodások a lépcsőház-fertőtlenítés kapcsán

Mutyi vagy politikai játszma Székelyudvarhelyen?

172

Kifogásokat fogalmazott meg a városi RMDSZ a fertőtlenítési munkálatok szerződtetésével és minőségével kapcsolatosan. A polgármesteri hivatal elutasítja a vádakat, arról biztosítanak, hogy a teljes eljárás a törvényesség betartásával zajlott.

A munkát elvégezték. Fertőtlenítettek, nem szagosítottak                                                        Fotó: Lőrincz Csaba

Mutyival gyanúsítja a szé­kelyudvarhelyi polgármestert a városi RMDSZ. Ezt a szót használja a szervezet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye, amelyben azzal vádolja a Gálfi Árpád vezette polgármesteri hivatalt, hogy saját alkalmazottja cégének, pályáztatás nélkül adta ki a lépcsőházak fertőtlenítését. A szóban forgó vállalkozás Mester Zoltán tulajdonában van, aki a Városi Sportklub ügyvezető igazgatója.

Felszólítás
Az RMDSZ úgy tudja, hogy a hivatal februártól áprilisig a városi piac, a sportcsarnok, a játszóterek, a padok és a város tömbházainak fertőtlenítésére több mint 100 ezer lejt költött. „Ezeket a munkákat, és így ezt az összeget közvetlen szerződéskötéssel ítélték oda a 3D Clean Service Kft.-nek. Ezek után már nem is csodálkozunk, hogy a fertőtlenítéssel kapcsolatos lakossági panaszáradatot nem követte semmilyen reakció a polgármester és a hivatal részéről” – olvasható a közleményben. A városi RMDSZ arra kéri a városvezetést, hogy hagyjon fel a gyakorlattal, miszerint magához közel álló személyeket juttat pozíciókhoz vagy üzleti lehetőségekhez.

Helyreigazítás
A polgármesteri hivatalnál viszont megtudtuk, hogy Mester Zoltán nem közalkalmazott, nem a hivatal munkatársa, a Városi Sportklub önálló jogi személyiséggel rendelkezik, és teljesen törvényes módon folyamodott a Városháza az egyszerűsített közbeszerzési eljáráshoz a fertőtlenítési munkálatok elvégzésére.
– A fertőtlenítési szolgáltatás közbeszerzését az országos hatóságok által kiadott rendelkezések, a szükségállapot ideje alatt megjelent négyes számú katonai rendelet tette kötelezővé. A rendelet értelmében a fertőtlenítéseket a lehető leggyorsabban kellett elkezdeni, ezért vonatkozott a közbeszerzési folyamatra az egyszerűsített eljárás. A fertőtlenítés területén ilyen kapacitású cég, amely egyben az előírásoknak megfelelő engedélyekkel is rendelkezett volna, nem volt más, mint az RMDSZ által kifogásolt vállalkozás – közölte Zörgő Noémi szóvivő.
A cég nyolc éve végez különféle fertőtlenítési munkákat a városnak: a strand, a városi park dezinfektálásával, szúnyog- és kullancsirtással ugyancsak őket bízták meg. A szóvivő leszögezte, hogy a közbeszerzési törvény pontosan rendelkezik arról, hogy az eljárás során az összeférhetetlenséget és az érdekütközési eseteket milyen módszerekkel lehet kiszűrni. A jogszabályok értelmében sem az összeférhetetlenség, sem pedig az érdekellentét nem állt fenn.

Panaszok és válaszok
Rákérdeztünk az RMDSZ által említett panaszáradatra is. Mint kiderült, írásos kritikát nem tettek le a hivatalhoz.
– A panaszok a Facebook-oldalon érkeztek, ezekre minden esetben válaszoltunk (ezt mi magunk is figyelemmel követtük – szerk. megj.). A legtöbben a klórszag hiányát rótták fel. Fontos tudni, hogy a cég nem hipokloritos fertőtlenítéssel dolgozott, a klór egy más vegyületét tartalmazó vegyszerrel dolgoztak. Nem a szag, hanem a hatékonyság volt az elsődleges szempont. A munkálatokat minden esetben ellenőriztük, minden helyszínen jelen voltak a hivatal munkatársai – tájékoztatott a sajtószóvivő.
– Sajnáljuk, és elítéljük azt a hozzáállást, amellyel a székely­ud­varhelyi RMDSZ politikai játszmát kreál az ügyből – tette hozzá.

Párhuzamok?
A városi RMDSZ közleménye a fertőtlenítési üggyel összefüggésbe hozza a Művelődési Ház menedzseri tisztségére kiírt pályázatot is, mondván, hogy ott is olyan személy győzött első körben „aggályos körülmények között, akinek a cége az elmúlt évben számos rendezvény szervezését is elnyerte a polgármesteri hivataltól”. A dokumentumban Vass Orsolyára, az Udvarhelyi Fiatal Fórum vezetőjére utalnak, aki egy rendezvényszervező céget is működtet. Mint korábban megírtuk, a versenyvizsga eredményét megfellebbezte a Művelődési Ház jelenlegi igazgatója, Elekes Gyula és a további viták elkerülése érdekében a városvezetés a kiírás megismétlése mellett döntött, enyhített feltételekkel. Meg is hirdették az új pályázatot, amelyre május 27-ig kellett volna benyújtaniuk a jelentkezőknek a dokumentációt, de a hivatal a készenléti állapot idejére, a törvényes előrírásoknak megfelelően felfüggesztette az összes meghirdetett állásának ügymenetét. A készenléti állapotot szabályozó törvény előírásai a Művelődési Ház menedzseri állására kiírt pályázatra is vonatkoznak, a halasztás érinti az iratcsomó benyújtási határidejét is. A pályázati eljárás új időpontjait a későbbiekben közlik – olvasható a hivatal honlapján és Facebook-oldalán is.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.