Vacakolás a négyzeten

68

Január 1-től errefelé legalább tízszer halasztották el az idei költségvetés törvénytervezetének a közlését. Csak az elmúlt hét során Darius Vâlcov, a kormányfő bizalmi embere, államtanácsos, valamint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter háromszor is megígérte, hogy „ma” vagy „holnap” azt nyilvánosságra hozzák. Abból nem lett semmi: csütörtökön a Mediafax hírügynökség birtokába jutott egy munkaprogram-tervezet, amelynek értelmében a kormány szombaton, február 2-án bólint rá a tervezetre, ugyanaznap délután 2 órakor a két ház büróinak együttes ülésén pedig jóváhagynák a törvénytervezet megvitatásának és elfogadásának a menetrendjét, oly módon, hogy annak megszavazására szombaton, február 9-én délelőtt sor is kerüljön. Ezek szerint a honatyáknak a törvénytervezet tanulmányozására és az esetleges indítványaik benyújtására rendelkezésre állt volna nem egészen két nap szombaton délután 4 órától hétfőn 12 óráig. Túlontúl kevés. Emlékeztetnénk arra is, hogy az elmúlt hétfőn a közvita lehetőségét is megemlítette Teodorovici tárcavezető. Nesze neked, közvita… Csütörtökön a délutáni órákban egy olyan félhivatalos értesülés szivárgott ki, miszerint újabb halasztás jelentkezett a láthatáron, s a kormány ülésére csak kedden, február 5-én kerülne sor. A késő esti órákban bekövetkezett egy újabb fordulat: a közpénzügyi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozták a 2019-es esztendei állami költségvetés, valamint állami társadalombiztosítási költségvetés tervezetét, s az értesítésben az is szerepel, hogy az 10 napos közvitára bocsátódik.
Megint csak azt mondhatjuk, nesze neked, közvita, már olyan értelemben, hogy nem lesz alkalom „közvitázni”… Ugyancsak csütörtökön elítélő hangvételű közleményt hozott nyilvánosságra a Romániai Municípiumok Egyesülete. Emlékeztetnénk arra, hogy az egyesület képviseletével a múlt kedden egyeztetni próbált Teodorovici tárcavezető együtt Vâlcov kormányfői tanácsadóval, de nem sok sikerrel, mert a hivatalosságok ígéretei igen homályosnak bizonyultak, aminek okán már-már erőszak révén jutottak be szerdán a Victoria-palotába, ahol több mint két órán próbálták érveik révén meggyőzni Dăncilă kormányfőt álláspontjuk indokoltságáról. Még a tárgyalások folytak, amikor „derült egyből villámcsapásként” leszólt „valahonnan fentről”a pártvezér, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, aki közösségi oldalán közölt bejegyzésében úgymond lerendezte a dolgokat: „Többet a szegényeknek, veszteség nélkül a gazdagoknak. A helyi közösségeknek a 2019-es esztendőben Románia történelmének legnagyobb költsége fog a rendelkezésükre állni, körülbelül 77 milliárd lej, azaz az állami költségvetés értékének közel a fele. A helyi választottak megőrzik a jövedelmi adóból inkasszált teljes összegeket, és a kormánytól kapnak 11 milliárd lejt az áfából számfejtett kvóták révén. Egyetlen megyének sem lesz kevesebb, mint 400 lej/lakos és egyetlen polgármesternek sem lesz kevesebb, mint 1200 lej/lakos…”. Álljunk meg itt a dicshimnusznál, ami a jelek szerint nemigen hatotta meg a municípiumok egyesületét, sőt felháborította, mert menet közben az is kiderült, hogy a pluszpénz velejárója lesz bizonyos költségek átvállalása az állami költségvetéstől. Azaz: a hús csonttal járhat, s ez utóbbi nagyobb lehet, mint az előbbi… Ezt pedig nem tudták lenyelni, s ezért fogalmazódott meg a már említett csütörtök esti kemény hangvételű újabb levelük. Abban többek között azt nyomatékolják, hogy visszautasítják ama javaslatot, miszerint átkerülne vállukra a gyermekvédelmi rendszerrel, a fogyatékos személyek gondozásával kapcsolatos kiadások, valamint a felekezetek civil személyzetének a bérezése. Nyomatékolva azt is, hogy a 2018–2020-as kormányprogram értelmében a szóban forgó rendszerek finanszírozása teljes egészében az állami költségvetésre hárul(na).
A többszöri halogatás, illetve jelentős megkéséssel nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet úgy általában, illetve a sarokszámok tükrében már-már ígéretesnek bizonyulhat. Alapos elemzésre még a szakértőknek sem lehetett elég idejük, de máris napvilágot láttak olyan vélemények, miszerint túlontúl optimistának bizonyult a kormány.
Térjünk vissza a költségvetés-tervezet körüli vacillálásra: szombaton délelőtt egyes helyhatósági illetékesekkel folytatott újabb tárgyalásait követően Teodorovici pénzügyminiszter kijelentette, hogy hétfőn a kormány elvégzi az utolsó korrekciókat, simításokat, majd annak keddi ülésén azt megvitatják és még aznap be is terjesztik a parlamenthez. Tegnap a kora délutáni órákban a kormánypárt csúcsvezetése is áldását adta, s arról is hallani lehetett, hogy a mai nap folyamán a kormánykoalíció vezetői is áttekintik. Időközben napvilágot látott a liberális pártnak ama bejelentése, amennyiben a törvény megszavazásra kerülne a parlamentben, akkor alkotmányossági aggályok mentén azt megtámadnák az Alkotmánybíróságnál…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek