vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatér a Role zenekar

A tavalyi megtorpanás ellenére folytatja a koncertezést a csíkszeredai Role zenekar, idén egész éves rendezvénysorozattal készülnek fennállásuk 30. évfordulójára. A zenekar négy személlyel működik tovább, az együttesből tavaly kilépő Balázs Zoltán dobost Nagy Edina váltja a hangszernél. A 30 év 30 dal – Role évfordulós, székelyföldi koncertsorozatot októberre időzítették.

Már készülnek a márciusi és áprilisi programokra. Négyen folytatják Fotó: László F. Csaba

Tavaly a zenekar működésében a leghosszabb időt együtt zenélő csapat bomlott fel, amikor Balázs Zoltán dobos és Salamon Orsolya úgy döntöttek, hogy más úton folytatják életüket és kilépnek az együttesből. Akkor Nagy Tivadar és a hátramaradt zenészek sajtótájékoztatón jelentették be, hogy felbomlik a zenekar.
– Bár egy éve elbúcsúztunk a közönségtől, a rajongók biztatásából erőt merítve továbbléptünk a kezdeti megtorpanásunkon és négyes formációban kezdtünk zenélni. A megfogyatkozott zenekarral, vendégfellépőkkel kiegészülve megtartottuk a 12. Pünkösdi Jótékonysági Role koncertet és megbizonyosodtunk arról, hogy szükség van a zenénkre. A zenekar történetének egyik legnehezebb időszakán vagyunk túl, de úgy döntöttük, folytatjuk – mondta a sajtóképviselőinek szervezett találkozón tegnap Nagy Tivadar zenekarvezető.
A gitáros szerint a zenekar erőt merített abból, hogy végigkísérte magyarországi útján Böjte Csaba ferences szerzetest, minden településen félórás vagy másfél órás koncertet adtak, technikusok hiányában maguk rendezték be a színpadot és hangosítottak.
– Pro Urbe-díjas zenekarunk mára a kezdetektől számtalan megmérettetésen van túl, kivívta a szakma és a közönség elismerését. ’93-ban második helyezést kaptunk a Ki mit tud? versenyen, megkaptuk a Magyar Televízió Örömzene vetélkedőjének nagydíját, a Magyar Kultúra Alapítvány Ex Libris-díját. A koncertek sokasága megerősítette bennünk azt az érzést, hogy az emberek tisztelik erőfeszítéseinket, céljainkat. Átérzik zenénk érzelmi mélységét, gondolatiságát – állítják.
A zenekar fennállásának 30. évfordulójára az együttes meghitt, 2-3 ezer fős közönségnek tervezett koncertsorozattal készül Európa-szerte, Nagy Tivadar szerint nem szeretnék felülmúlni öt évvel ezelőtti jubileumi produkciójukat, inkább egy képzeletbeli utazásra hívják a hallgatóságot, ahol az elmúlt évek dalai hangzanak fel.
A jelenlegi tagok mellett – Nagy Edina dobos, perkúciós hangszerek, Nagy Ferenc basszusgitár, vokál, Nagy Tivadar gitár, hegedű, vokál és Sántha Zsuzsanna ének, billentyűs hangszerek, furulya – a koncerthelyszíneken mindig az adott település zenekarai vagy tánccsoportjai egészítik ki az együttest.
A Role zenekar eddigi plakátjaiból állandó kiállítás nyílt a Szakszervezetek Művelődési Házában, ami egész évben látható, a március 15-i ünnepségre egy, az 1848-as népi és katonadalokból összeállított műsorral készülnek, áprilisban pedig a Magyar költészet napján szavalóversennyel és gálaműsorral emlékeznek József Attila halálának 80. évfordulójára.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb