Visszatekintő (február 27.)

93

Új rovatot indítottunk Visszatekintő címmel. „Retró rovatunkban” egykori tudósításainkkal emlékezünk és emlékeztetünk. Tömören, de a kor „ízvilágát” a lehető legérzékletesebben átadva közlünk újra részleteket az 50, 40 és 30 évvel ezelőtt megjelent cikkeinkből. Címmel és rövid kiemelésekkel tehát 1968, 1978 és 1988 történéseit hozzuk közel a csíkszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki olvasókhoz.

1968. február 27., kedd

Az ország minden tájáról. Brassó – A brassói Rulmentul üzemben megkezdte működését egy elektronikus számító- és nyilvántartó-állomás, amelynek kapacitása 3000 művelet másodpercenként.
Konstanca – Jelenleg 40 román ércszállító hajó és tankhajó járja a világ tengereit és óceánjait, hogy más országokba vigye a haza fölös termékeit. Az Oltenia tankhajó például útban van Rotterdam felé 33 000 tonna kőolajtermékkel.

Szoboravatás Gyergyószentmiklóson. Salamon Ernő halálának 25. évfordulóján – (…) És íme, itt magasodik előttünk a költő kőbe vésett alakja. Elfátyolosodnak a tekintetek, a meghatódottság erőt vesz a jelenlévőkön. (…) Ím, valóban megtért közénk, itt van, hazaérkezett. Végérvényesen! Örökre!

Gyöngyszemek a havasok ölén – Hargitafürdő. Élt Hargitafürdő környékén egy ember, akinek olyan volt a szíve, mint a vaj, az utolsó gúnyáját is szívesen odaadta annak, aki szépen beszélt vele, de kíméletlen és durva volt ahhoz, aki megbántotta. Egyszer gazdája fizetésképpen egy marék földet nyújtott oda neki: ládd, ez a te kenyered. Elgondolkodott az ember, markába vette a földet, morzsolgatta, nézte. Előbb iszonyú harag kelt a szívében, de aztán ravaszul villant a szeme: „Jól van, uram, elfogadom! Még adna-e ebből a földből?” Az úr elnevette magát: „Tőlem elhordhatod az egész Hargita oldalát.” És az ember szekerére rakta a földet, járta vele a falvakat. „Súrlóport vegyenek” – kiabálta, és ebből tartotta el tizenkét gyermekét. „Lám, kenyeret facsart a földből…”

Programáló-képző iskola. Abból a célból, hogy biztosítsuk a nemzetgazdaság számára az elektronikus számítógépek kezeléséhez szükséges kádereket, az Oktatásügyi Minisztérium egyéves programáló-képző iskolát létesített Bukarestben.

A nagyvilágból. Oxfordban 69 éves korában elhunyt lord Florey ausztráliai tudós, aki kidolgozta a penicillin nagyüzemi gyártásának módszerét és lehetővé tette az antibiotikum széles körű alkalmazását a második világháborúban.
Ismét kitört az Etna tűzhányó. A 2500 méter magasságban levő kráterből két lávafolyam indult meg, a tűzhányóban végbemenő heves kitörések következtében szikladarabok repülnek a magasba.

1978. február 27-én, hétfőn nem jelent meg a lap.

1988. február 27., szombat

Az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottságának ülése. Nicolae Ceau­șescu elvtárs, a Román Kommunista Párt főtitkára elnökletével február 26-án, pénteken ülést tartott az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottsága.

Hatékonyabb néptanácsi munkára ösztönöz. Mozgósító határozat elfogadásával zárult csütörtökön a municípiumi, városi és községi néptanácsi képviselők megyei konferenciája, Hargita megye összes dolgozójához szóló lelkesítő határozattal, mely pontosítja a néptanácsok, a képviselők, az állampolgárok tennivalóit az országos pártkonferencia határozatainak, Nicolae Ceaușescu elvtárs útmutatásainak és orientációinak valóra váltásában.

Menet közben. Ha húsz esztendővel ezelőtt megkérdi valaki, mi a Hargita, a válasz így hangzik: hegység, hegyvonulat (…). Ha ma hangzik el ugyanez a kérdés, a válasz kibővül: megye, és azt is hallani – az újság. (…) Olyan, mint a levegő, hiánya jobban érződik, mint jelenléte. Ha van – az a természetes. (…) És talán most, húsz esztendő teltén éppen ez lehet a legnagyobb elégtételünk. Hogy természetessé tettük a lapot.

Közúti krónika. Vasárnap a páratlan rendszámú személygépkocsik közlekedhetnek.

Hírek. A Salamás községhez tartozó Fundoaia faluban maholnap megszólal a telefon. A lakosság hazafias munkával ásta ki a telefonoszlopok helyét. Ugyancsak salamási hír: ássák alapjait egy 16 lakrészes tömbháznak a községközpontban.

A cikk a Hargita Népe február 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek