Visszatekintő (október 23.)

49

1968. október 23., szerda

Hír. Október 21-én a délelőtti órákban Sándor Józsefné, az alfalvi lenüzem dolgozónője hármas ikreknek adott életet a gyer­gyószentmiklósi szülészeten. Az újszülöttek átlagos testsúlya 2,250 gramm, mindhárom leány. A 28 éves édesanya és az újszülöttek egészségesek, s így a Sándor családban hatra szaporodott a gyermekek száma.

Mexico 68. Ileana Silai hatalmas erőbedobással második lett 800 méteres síkfutásban. „Tudtam, hogy erősebb vagyok az előttem futóknál, s mintha kergettek volna, mind inkább gyorsítani kezdtem az iramot… Amikor áthaladtam a célvonalon, már semmiről sem tudtam, mert elájultam.”

Korai örömök. Úgy szoktuk meg, hogy valami vagy van, vagy nincs. Így természetes. De bármennyire is értelmetlennek tűnik, zűrzavarosabb esetekkel is találkozhatunk. Olyasmiről kiderül, hogy nincs, ami tulajdonképpen van. Mint például Csíkszentimrén az utcai világítás. (…) Új égők kerültek a régiek helyébe, a sötétség mégsem akart szétoszlani. Egyszerűen az este leszálltával, elfelejtették bekapcsolni az égőket.

1978. október 23-án nem jelent meg lapszám.
1988. október 23., vasárnap

Taps a Teátrumnak. A teljesítmény lehet kiváló, jó vagy gyengébb, de amikor az előadás után legördül a függöny, mindig felcsattan a taps. A színész és a társulat munkáját jutalmazza. A színészét, aki a kimondott szó és eljátszott mozdulat művésze, a társulatét, amely a háttérben is azért él, hogy arra a néhány órára mindent feledhessen: akkor az összhangnak kell uralkodnia, a varázslatnak, amely képes elhitetni, hogy az élet ugyanolyan a színpadon, mint a falakon kívül, amely képes akár évszázadok teltén is a szellem üzenetét tolmácsolni.

A Nagyvilágban. A Kémiai Nobel-díjat az idén Johann Deisenhopher amerikai, Robert Huber nyugatnémet és Hartmuth Michel szintén nyugatnémet tudósnak ítélték oda a sejthártyában levő protein szerkezetének kutatásához való hozzájárulásáért.
A Kínai NK lakossága jelenleg 1 072 330 000 fő – jelenti az Új Kína. Az 1982 és 1987 közötti időszakban a szaporulat 1,24 százalékos volt.

Szerkesztette: Szőke Zsuzsa

Korszerű építkezés Csíkszeredában. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek