Visszatekintő (május 20.)

49

1969. május 20., szombat

110 éves a hazai statisztika. A romániai hivatalos statisztikai tevékenység megindulásának 110. évfordulója alkalmából a Hargita Megyei Statisztikai Igazgatóság május huszadikán, ma, Csíkszeredában tudományos ülésszakot szervez, amelyen az igazgatóság szakemberei mutatják be tudományos dolgozataikat. Az ülésszakon megyénk területén tevékenykedő közgazdászok, mérnökök és más hasonló beosztásban dolgozó szakemberek vesznek részt.

1989. május 20., kedd

Nyomukban tiszta répasorok. Most van az a periódus, amikor eldől a kapásnövények, főleg a répafélék sorsa. Kedvezett az időjárás, a kiadós csapadék után felmelegedés következett. Persze ez nemcsak a termesztett növénynek, hanem a gyomnak is kedvez. Most kell tehát mindent elkövetni, hogy tiszták legyenek a parcellák, megfelelően fejlődjön a növény. Mindenhol végzik a répa kapálását, gyérítését, itt-ott tapasztaltuk, hogy helyenként beáztatott magból pótolják a hiányzó sorokat, ami a géphibából vagy a ki nem csírázott vetőmagból adódik.

1999. május 20., csütörtök

Metrológiai világnap. Ma első ízben ünneplik Romániában a mérés- és szabványügyi hivatalok a metrológia világnapját. Azért épp ma, mert 1875-ben ezen a napon írta alá a világ 17 államának képviselője Párizsban a metrikus rendszer használatáról szóló megállapodást. (…) Nem ártana, ha nem csupán központi szinten, Bukarestben kerülne sor a megemlékezésre, hanem a területi hivatalok is „szóhoz juthatnának”. Mert e napok jó alkalmat szolgáltathatnának arra, hogy a területi hivatal munkatársai bár egy szakmai tanácskozás erejéig találkozhassanak.

2004. május 20., csütörtök

Egy év múlva jön az erős lej. Jövő év július elsejétől négy nullát törölnek a lejcímletek végéről, a jelenlegi bankjegyek és érmék 2006 végéig forgalomban maradnak… A művelet eredményképpen a jelenlegi 10 000 lejes címlet 1 lejessé válik, az egymilliós bankjegyből 100 lejes címlet lesz. A jegybank 2005. július elsejétől kezdi kibocsátani az új bankjegyeket és érméket.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A szentmártoni gyermekközpont. Csak félsiker, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek