Visszatekintő (április 17.)

56

1969. április 17., csütörtök

Hír. Véget ért a Marosvásárhelyi Állami Ének- és Táncegyüttes sikeres Hargita megyei vendégjátéka. A mindig szívesen fogadott vásárhelyi énekesek és táncosok kedden este a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban léptek fel mostani útjuk utolsó előadásával. Közel 400 néző tapsolt nekik. A Gyergyói-medence hét községében és a városban összesen mintegy 5000-en nézték meg a Perdülj szoknyám című műsorukat. A gratuláció mellé egy üzenet: Ne feledjék, hogy Hargita megye más vidékein is várják őket.

1999. április 17., péntek

150 éves a Brassói Lapok. Ünnep volt tegnap Brassóban, a helyi magyar lap megjelenésének 150. évfordulójára emlékeztek az újság szerkesztői, olvasói, barátai. Mi tagadás, keveseknek adatik ilyen alkalom, kevés lap mondhat magáénak másfél évszázados múltat. A Brassói Lapok megteheti. Akkor is meg, ha Bem apó 1849-es kezdeményezése után, kényszerítő körülmények miatt, több ízben szünetelt a lap megjelenése. (…) Székelyföldön sokan olvassák a Brassói Lapokat. Olvassák még nagyon sokáig, lapunkkal, a Hargita Népével együtt – kívánjuk őszinte bizakodással kollégáinknak.

2004. április 17., péntek

Épülőben az emlékmű. Csíkszeredában folyamatban van a kommunista diktatúra által munkaszolgálatra kötelezett személyek emlékét megörökítő emlékmű felállítása. A Volt Munkaszolgálatos Katonák Szövetsége, amely korábban sikeresen kezdeményezte a munkaszolgálatos katonák számára kárpótlást nyújtó törvény elfogadását, most az emlékművel is tisztelegni kíván mindazok előtt, akik a kommunista rendszerben hosszú éveket töltöttek kényszermunkán, családjuktól távol. A Temesvári sugárúton készülő emlékművet, amely Nagy Ödön képzőművész alkotás, májusban avatják fel.

Rehabilitáció helyett semmissé nyilvánítás. Wass Albert rehabilitációja helyett inkább a népbírósági ítélet semmissé nyilvánítását akarja családja. Az amerikai emigrációban elhunyt népszerű író legkisebb fia, Wass Endre szerint édesapja soha nem kérte a népbírósági ítélet megsemmisítését, mert bízott benne, hogy Romániában is, akárcsak a térség többi volt kommunista államában, újratárgyalják a jogtalan népbírói ítéleteket.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Emlékmű épül a volt munkaszolgálatos katonáknak. 2004
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek