péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszakapták a pontjaikat

Három fontos eseményre is sor került a hazai labdarúgó 1. Liga csapatainál. A Dinamótól közös megegyezéssel távozott a vezetőedző, Gigi Becali csapata újra nevet vált, a Medgyesi Gaz Metan pedig visszakapta korábban levont pontjait. Érdekesnek ígérkezik az alapszakasz 24. fordulója.

Andone mosolyogva érkezett, szomorúan távozik

A hazai labdarúgó 1. Liga felsőházi rájátszásba jutásért harcoló csapatok közül három gárdánál történtek fontos változások a héten. Egyik nevet, másik edzőt váltott, egy pedig visszakapta korábban levont pontjait.
Az utóbbi időben gyenge eredményeket szállító Dinamo közös megegyezéssel vált meg edzőjétől kedden. A Dinamo mindkét bajnoki mérkőzését elveszítette idén, a 22. fordulóban a ligaelső FC Viitorultól kaptak ki hazai pályán, a héten pedig a Concordia Chiajna győzte le a fővárosiakat. A piros-fehérek jelenleg még a felsőházban tanyáznak, de a hetedik helyezett Astra Giurgiu hátránya csak egy pont, és Mariuș Șumudică együttese egy meccsel kevesebbet játszott. Az alapszakasz hátralevő három fordulójában a Dinamo kétszer szerepel hazai pályán, az FC Botoșani és a CSU Craiova ellen, ezt követően a Pandurii Târgu Jiu látja vendégül a fővárosi csapatot. A csapat rossz eredményeire hivatkozva vált meg a Dinamo Ioan Andone vezetőedzőtől, az 56 éves sportember karrierje során öt trófeát szerzett a Dinamóval, 2004-ben bajnokságot, három alkalommal Románia-kupát, egyszer pedig Szuperkupát nyert.

Csillagból csillag?
A Steaua labdarúgócsapat tulajdonosa éveken át harcolt a klub sportmúltjáért, amit ugyan egyszer megnyert, ám most mindent elveszíthet. Tavaly decemberben viszont elvesztette a román hadügyminisztérium által működtetett CSA Steaua elleni pert, így végérvényesen le kell mondjon a Steaua név használatáról. A Bukaresti Ítélőtábla decemberi döntése értelmében a hadseregnek lett igaza a névvitában: a CSA Steaua engedélye nélkül a Steaua Bukarest Futball Klub (FCSB) nem használhatja nevében a Steaua szót és a Steaua Bukarest szóösszetételt. Az ítéletet azt követően hozta az ítélőtábla, hogy az első fokú döntés ellen fellebbezett a hadsereg sportklubja. A fentiek értelmében Becali klubja nem használhatja a Steaua márkanevet sportversenyeken, belépőjegyeken, reklámokban, ráadásul rövidítésükből, az FCSB-ből is törölni kell a Steauára utaló betűket.
Gigi Becali azt nyilatkozta, öt nevet szeretett volna levédetni Romániában, de a védjegyekkel foglalkozó hivatal csak kettőt, a FC Star Bukarest és a FCSB bejegyzést fogadta el. Az üzletember végül a FCSB név mellett döntött, és erről a Román Hivatásos Labdarúgó Ligát (LPF) is értesítette a héten. Ennek ellenére a LPF honlapján Becali csapata még mindig a FC Steaua Bukarest néven szerepel.

Visszakapott pontok
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) jóváhagyta a Medgyesi Gaz Metan fellebbezését, így a gárda visszakapta a korábban tőlük levont három pontot. A medgyesieket azért sújtotta pontlevonással a Román Labdarúgó Szövetség (FRF), mert állítólag nem törlesztették adósságukat a bolgár Csernomorec Burgas csapata felé Goedfred Bekoe átigazolása után. Az igazsághoz hozzátartozik – és ezért is döntött a TAS a medgyesiek javára –, hogy a burgasi klub időközben megszűnt, így nem volt kinek fizessen a Gaz Metan.

Dobogósok rangadója
Erdélyi rangadóval kezdődik meg ma az 1. Liga alapszakaszának 24. fordulója. Kolozsváron az ötödik helyen álló CFR a sereghajtó marosvásárhelyieket fogadja, a találkozó a hazaiak számára fontos, hiszen ahhoz, hogy tavasszal a felsőházban folytathassák a küzdelmeket, ahhoz le kell győzniük az ASA-t. Szombaton Voluntari-ban lép pályára a Gaz Metan, a pontjaikat visszakapó medgyesiek a negyedik helyen állnak, ez viszont még nem garantálja azt, hogy a felsőházban fognak szerepelni. Igaz, sokkal könnyebb a dolguk, mind az őket üldöző három csapatnak. Szombat este a harmadik Craiova a névváltáson átesett második helyezett FCSB-t fogadja, hazai siker esetén helyet is cserélhet a két csapat a dobogón.
Vasárnap a bajnoki címvédő Astra az éllovas Viitorult fogadja, utóbbinak is kellenek a pontok a felsőházi rájátszást érő helyek egyikéért. A Pandurii– Concordia meccs is rangadó, itt a 11. hely a tét. Hétfőn a két Poli csatájára kerül sor Temesváron, a fordulót a Dinamo – Botoșani összecsapás zárja, amelynek ugyancsak a felsőházi rájátszásba jutás a tétje mindkét gárda számára.
A műsor: ma: Kolozsvári CFR – Marosvásárhelyi ASA (20); holnap: FC Voluntari – Medgyesi Gaz Metan (14), CS U Craiova – FCSB (20); vasárnap: Pandurii Târgu Jiu – Concordia Chiajna (17.30), Astra Giurgiu – FC Viitorul Konstanca (20); hétfő: Temesvári Poli – CSM Poli Iași (18), Dinamo – FC Botoșani (20.30). Minden találkozót élőben közvetít a Digi és a Dolce Sport.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb