Visszatekintő (szeptember 12.)

51

1968. szeptember 12., csütörtök

Az új iskolai év küszöbén. Érdekes jelenség (…), hogy az első osztályos tanulókat a szülők mellett a nagyszülők, közeli rokonok is elkísérik a nagy hivatás első útjára, de megfigyelhető az is, hogy miután a gyerek mind nagyobb és nagyobb osztályos lesz, úgy csappan a szülők érdeklődése is az iskolai tevékenység iránt. Szülői hivatásunknak egyik legnemesebb feladata, hogy gyermekeinket az emberré válás pillanatáig, és talán azon túl is olyan tanácsokkal irányítsuk, amelyek az értelem és a józan tapasztalásból fakadnak.

Hírek
A tervek szerint októberre készül el a fancsali, majd pedig a szentmártoni iskola, s ezzel megszűnik a kisiskolások ingázása.
Három tantermes új iskolát építettek Kászonújfaluban.

Jó reggelt, itt a tej… Minden városi ember emlékezetében élnek még a falusi asszonyok, akik hajnalban végigcsörömpöltek az utcákon, el-elrikkantva magukat: Tejet vegyenek! Egyeduralmukat fokozatosan megtörték a tejszállító gépkocsik. A fogyasztói igényeket sem mennyiségi, sem higiéniai szempontból nem tudták már kielégíteni. (…) Kényelmesebb és gyorsabb, ha az ember pizsamában beveszi a tejet az ajtón és nem tölt el közel egy órát ennek beszerzésével.

Dacia 1100. Megkezdték az első román személygépkocsi sorozatgyártását. Öt év alatt az 1968-ra előirányzott 2000-es szériáról
40 000-re növekszik az évi darabszám.

Röviden
A stanfordi orvosi központban szívátültetést hajtottak végre.
Élénk kommentárokat váltott ki az a 2 milliárd dolláros kölcsön, amelyet a tíz nyugati központi bank nyújtott Angliának.
Egy bombayi kórházban először hajtottak végre olyan műtétet, amelynek során visszavarrták egy ember karját.

1978. szeptember 12., kedd

A jelenlegi időjárás közepette is van mit végezni a mezőn. A zabot nem számítva még jelentős mennyiségű búza, rozs és árpa aratatlan megyénkben. Igen sok tábla már túlérett.

Hírek. Fontos esemény Vlahica tűzvédelme szempontjából: a város megkapta az első tűzoltókocsit.

Indiánosdi. A gyermek fantáziája, játékalkotó és feltatáló készsége határtalan, kiapadhatatlan. Utóbb például egyféle indiánfegyverrel kísérleteznek. Csupán annyi különbséggel, hogy bambusz helyett műanyag csőből röpítik (fújják) ki a – no nem mérgezett nyilat, hanem – a sárlövedékeket.
1988. szeptember 12-én, hétfőn nem jelent meg lapszám

Szerkeszti: Benedek Enikő

A lenfonodában, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek