V. Erőss Zsolt Teljesítménytúra

A Hópárduc szellemiségét viszik tovább a résztvevők

237

Amikor elkezdtük szervezni, nem gondoltuk, hogy ötödik is lesz – kezdte mondandóját az V. Erőss Zsolt Teljesítménytúrával kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatón Vadász Szatmári István, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Gyergyói Osztályának elnöke. Az idei lesz az ötödik alkalom, hogy a hegymászó emléke előtt tisztelegve vágnak neki a túraútvonalaknak az érdeklődők, és mivel kerek számról beszélünk, ugyanakkor Erőss Zsolt idén lett volna 50 éves, egy kis figyelmességgel is készülnek a szervezők.

Idén is a gimnázium előtti térről startolnak. Már hagyomány Fotó: Kertész László

Javában zajlanak az V. Erőss Zsolt Teljesítménytúra előkészületei, a szervezők elmondása szerint két része van ennek a munkának: egyrészt a technikai oldal, amely többek között az útvonalak kijelölését, a térképezést, a pontőrség kialakítását, valamint különböző szerkesztési munkálatokat foglal magába, másrészt az előszervezési folyamat, amely az esemény népszerűsítését, a túra anyagi hátterének megteremtését, illetve a lebonyolítást tartalmazza.
Vadász Szatmári István, az EKE gyergyói elnöke rámutatott, hozzávetőleg hatvan személyt mozgat meg az Erdély legnagyobb teljesítménytúrájaként emlegetett esemény szervezése. Közölte, a tény, hogy a teljesítménytúra megérte az ötödik kiírását azt bizonyítja, hogy van iránta érdeklődés, a résztvevőket pedig bizonyára Erőss Zsolt neve, az ő varázsa készteti arra, hogy nekivágjanak a három túraútvonal valamelyikének.
Ahogy a korábbi években, úgy idén is a 20, a 30, vagy az 50 kilométeres táv közül választhatnak a jelentkezők, és természetesen most is szerepel egy biciklis útvonal. A szervezők pedig hűek maradva önmagukhoz, ezúttal is változtattak az útvonalon, főleg ami a leghosszabb távot illeti – megjegyezték, ezt azért tartják fontosnak, hogy a visszatérő túrázók számára ne váljon unalmassá a táv teljesítése.
Mindhárom esetben a gyergyó­szentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium előtti térről indulnak a túrázók, a cél pedig Gyilkostó lesz, a különbség annyi, hogy a táv szerint változik a kerülőút hossza. A szervezők szándékosan nem versenyzőknek nevezik a teljesítménytúra résztvevőit, mondván nem versenyről beszélünk, noha a korábbi években is előfordult, hogy többen időre igyekeztek teljesíteni az útvonalat.
– A teljesítményen túl az a cél, hogy igyekezzünk megélni a természetben való létet – fogalmazott András Zsolt túraparancsnok, vagy ahogy talán többen ismerik, Zümi, majd újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: – nyilván, kell a fizikai felkészültség, ugyanakkor a tájékozódás is kihívást jelenthet a résztvevőknek, noha ebben minden segítséget igyekeznek megadni a szervezők.
Hozzátette, többször is előfordult, hogy a résztvevők nem olvasták el a túraleírás különböző pontjait, ebből kifolyólag pedig tájékozódási problémájuk származott az útvonal teljesítése alatt.
András Zsolt kifejtette, mivel Erőss Zsolt idén töltötte volna be 50. életévét, ugyanakkor az eseményt is ötödik alkalommal tartják meg, igyekeztek másképp viszonyulni a szervezéshez. Mint részletezte, idén a résztvevők nem kitűzőt, hanem díszoklevelet kapnak, amely bronzból készült éremveretet tartalmaz, Erőss Zsolt portréjával. Hozzátette, az érmeket Szabó Géza ötvösmester készítette szegedi műhelyében, a díszoklevélen lévő éremveret mellett pedig a teljes érem megvásárlására is lehetőséget biztosítanak. Elhangzott, nem titkolt szándék, hogy a tízedik túrára ezüst, míg a tizenötödikre aranyérmet kapjanak majd a résztvevők.
Többször is kiemelték az előzetes regisztráció fontosságát, mondván ez abból a szempontból is szükségszerű, hogy hány díszoklevelet készítsenek. Jelentkezni a www.erosszsoltteljesitmenytura.ro honlapon lehet, míg a helyszíni regisztrációt május 25-én, pénteken 18 órától, valamint másnap reggel 6 órától lehet megejteni a Salamon Ernő Gimnázium előtti téren.
Kiemelték, a pénteken érkező túrázók számára ingyenes szállást biztosítanak a középiskola tornatermében, ehhez viszont hálózsák és polifoam szükséges. A részvételi díj 35 lej, az Erdélyi Kárpát-Egyesület, illetve a Magyarországi Kárpát-Egyesület tagjai számára pedig 30 lej, amely a túrafüzetet, a térképet, az éremverettel ellátott díszoklevelet, a frissítőpontoknál lévő ellátást és a csomagszállítást tartalmazza. További részletekről a fentebb említett honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.