Választható futamidő…

Újabb lakossági államkötvények

39

Az már köztudott, hogy az elmúlt esztendő júniusától kezdődően kibocsátásra kerültek magánszemély befektetőknek szánt állami kötvények. Így júniusban, majd augusztusban, ezt követően pedig november végén. Tegnaptól újabb, bizonyos értelemben „változatosabb” lakossági kötvénykibocsátásra került sor.

Hosszas bizonytalankodás és tétovázás előzte meg a magánszemély befekte­tőknek szánt állami köt­vények kibcsátását. Ebben a kon­textusban utalhatunk arra is, hogy a vonatkozó jogszabályok a 2017/682-es kormányhatározat, valamint a 2017/3139-es pénzügyminiszteri rendelet, amelyek révén úgymond „megvetették az ágyát” a lakossági kötvénykibocsátásnak, már 2017-ben megjelentek. Utólag felgyorsultak a dolgok, mert amint azt említettük, nem egészen hat hónap leforgása alatt háromszor is kibocsátásra került. Időközben bekövetkezett változás is, nevezetesen a futamidő tekintetében, amely öt esztendőről lecsökkent. Igaz, ez a kamatláb csökkenésével is járt.
A jelek szerint az államkasszának nagy szüksége lenne erre a „lakossági kölcsönnyújtásra”, s talán ennek tulajdonítható az is, hogy most sebtében egy újabb magánszemélyeknek szánt állami kötvénykibocsátásra került sor.

Egyik napról a másikra
A pénzügyminiszter újabb, a mostani kötvénykibocsátásra vonatkozó 2019/613-as rendeletét január 31-én írták alá, az másnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben, s tegnaptól, azaz február 4-től meg is kezdődött a kötvényvásárlási akció, amely február 22-én zárul. Tehát a szóban forgó periódusban jegyezhetnek az érdekelt magánszemélyek (Romániában rezidenciával rendelkező magánszemélyekről van szó) állami kötvényt, mármint az Állami Kincstár egységeinél, ugyanis a postahivatalokban a jegyzés hamarabb zárul, városokon egy munkanappal hamarabb, azaz február 21-én, vidéken pedig két nappal hamarabb, azaz február 20-án.

Rövidebb futamidő, kisebb kamatláb
A legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy a 2019/613-as pénzügyminiszteri rendelet értelmében a már említett időszakban jegyezhetők (megvásárolhatók) lesznek, lehetnek kétéves, hároméves vagy ötéves futamidejű kötvények, s ugyanakkor a futamidő függvényében változik az alkalmazott kamat is: a kétéves futamidejű esetén az éves kamatráta 4%, a hároméves futamidejű esetén az 4,5%, az ötéves futamidejű esetén az 5%. Hogy kinek, melyik konveniál azt önmagának kell eldöntenie tudatában annak, hogy a kétéves futamidő esetén hamarabb kapja vissza az azokba befektetett pénzösszeget, de kisebb lesz a hozadék, az ötéves esetében viszonylag huzamosabb ideig kell várnia a befektetett pénze visszatérítésére, de a hozadék is nagyobb lesz. Egyébként a kamatfizetésre évenként kerül sor (február 25-én), s jó tudni azt is, hogy az állami kötvényekre fizetett kamatok mentesülnek a jövedelmi adó alól.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek