szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Úzvölgye és más határviták terítéken

A kerek évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények, beszélgetések mellett Úzvölgye és egyéb határvitáink is napirenden lesznek a 30. Tusványos közéleti programkínálatában. Az várható egyébként a nyári szabadegyetemen, ami az elmúlt években megszokottnak számított: nagyon gazdag lesz a programkínálat – közölte lapunk megkeresésére Sándor Krisztina, a nyári szabadegyetem politikai programfelelőse.

Jubileumi nyári egyetem küszöbén. Alakulóban a program Fotó: László F. Csaba / Archív

Sándor Krisztina kérdésünkre elmondta: a szokásos menetrend szerint zajlik Tusványos közéleti fórumainak szervezése: idén is tematikailag szerteágazó, gazdag programkínálatra lehet számítani. Hozzáfűzte: egyelőre még napi szinten változik, hogy milyen rendezvények, beszélgetések kerülnek be a harmincadik Tusványos programja közé. Ez az oka annak, hogy még nem lehet megtekinteni a programot a fesztivál és szabadegyetem honlapján, de igyekeznek ezeket minél hamarabb közzétenni. Még elmondta: ugyancsak a megszokott, hogy Magyarországról jelentős számú – a kormányzásban is szerepet vállaló – politikus érkezik, köztük miniszterek, államtitkárok.
– Ami jól működik, azt nem kell elrontani – jegyezte meg Sándor Krisztina.
Amit már tudni lehet, hogy a román állam és az erdélyi magyar közösség konfliktusait tárgyaló témakörök közül lesz panelbeszélgetés Úzvölgyéről, illetve általában a határvitákról. Idén is terítéken lesz a Beke–Szőcs ügy és a visszaállamosítások is. Ezenkívül több olyan beszélgetés is lesz, amely a közép-kelet-európai régió jelenét, jövőjét tárgyalja politikusi, szakértői és elemzői szempontból is.
Sándor Krisztina ugyanakkor elmondta: nemcsak a helyi aktuális közéleti kérdéseket vesézik majd ki, hanem a közvetlen szomszédságunkban található közép-kelet-európai és tágabb értelemben vett nemzetközi kérdésekre is kitérnek. Szó esik majd a NATO-bővítésről, ugyanakkor kiértékelik a nemrég véget ért európai parlamenti választásokat. Természetesen a kultúra is jelen lesz a panelbeszélgetések között. Nem marad el Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének szintén hagyományosnak számító szombati beszéde sem.
Szóba kerül majd a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, és a klasszikus pártpolitikai kerekasztal-beszélgetéseket is megtartják. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem harmincadik évfordulójához kapcsolódik, hogy külön beszélgetésre kerül sor a rendszerváltozásról magyar és román, valamint más kelet-európai rendszerváltókkal. Temesvár 30 és Tusványos 30 címmel is szerveznek évfordulós beszélgetéseket. A trianoni békeszerződés küszöbön álló 100 éves évfordulójához kapcsolódóan az első világháború utáni időszak elemzése is napirenden lesz. A teljes programkínálat pontos részleteit a szervezők várhatóan a következő hetekben sorra kerülő sajtótájékoztatón ismertetik majd – tudtuk meg Sándor Krisztinától.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb