2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Úz völgye fiai kitüntetés a behatolóknak: Megtámadta a bákói prefektus a dormánfalvi határozatokat

Mintegy hatszázan ünnepelték a román hadsereg napját pénteken az úzvölgyi katonai temetőben szervezett rendezvényen. A dormánfalvi polgármester Úzvölgye fiai kitüntetéssel jutalmazta a június 6-i román temetőfoglalásban a lezárt temetőbe behatolókat, köztük egy kiskorút is. Közben a Bákó megyei prefektus megtámadta a bíróságon a tanács törvénytelen határozatait.

A román hadsereg napját ülték az úzvölgyi katonatemetőben. „Úzvölgye fiai”

Hatszázra becsülik a román hadsereg napja alkalmából az úzvölgyi katonai temetőben megjelent román ünneplők számát. Többen népviseletbe öltöztek, román nemzeti lobogót lengettek és a feltételezett 150 román hős emlékére 150 fáklyát gyújtottak. A temető kerítésén felirat emlékeztetett arra, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv.

Kitüntették Úzvölgye fiait
Az esemény görögkelti papok által celebrált szertartással kezdődött. Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma megköszönte a jelenlévőknek, hogy megjelentek „Moldva Vaskapujánál”, hogy tisztelgjenek a román hősök emléke előtt, majd kitüntette az Úzvölgye fiai éremmel (Fii ai Văii Uzului) a június 6-án a lezárt temetőbe behatoló személyeket, köztük egy kiskorút is.
Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott a rendezvényt szervező A Nép Útja Egyesület vezetője, Mihai Târnoveanu orvos elmondta, hogy a rendezvény révén annak résztvevői nyomatékosítani kívánták, hogy „nem kell eltávolítani az itt felállított emlékművet és a kereszteket.

Fellépett a bákói prefektus
A bákói prefektus megtámadta a bíróságon a dormánfalvi tanács törvénytelen határozatait – adta hírül közleményében Hargita Megye Tanácsa. A dokumentum szerint „fontos előrelépésnek számít az úzvölgyi temető körül kialakult vitában, hogy a Bákó megyei prefektus, Valentin Ivancea két keresetet indított a Közigazgatási Bíróságon. Ezekben a periratokban megtámadta a dormánfalvi tanács által kibocsátott 2019/69-es építkezési engedélyt, illetve a 2019/29-es és a 2019/48-as tanácshatározatot. Utóbbiakkal a város magánvagyonából annak közvagyonába helyezte át a temetőt, annak ellenére, hogy az korábban sem képezhette a város közvagyonát, lévén – rendeltetéséből fakadóan – közterület. A város tulajdonjogszerzése – a temető leltárba vétele – már alapjaiban törvénytelen volt, így a közvagyonba való áthelyezéssel ugyancsak illegálisan, mindenféle jogcím nélkül szerzett látszólagos tulajdonjogot”.
A közlemény szerint amennyiben „a közigazgatási bíróság megállapítja, hogy a szóban forgó határozatok nem törvényesek, semmisnek nyilvánítja azokat, és minden olyan lépés, ami az illető akták alapján történt, semmissé válik. A végleges döntés után a jogaiban sértett fél – ebben az esetben Csíkszentmárton – kérheti a temető eredeti állapotának visszaállítását, azaz a törvénytelen építkezések lebontását, valamint a temető telekkönyvezésére vonatkozó bejegyzés törlését a kataszteri hivatalnál”.
– Fontos lépésnek tekinthető a bákói prefektus által benyújtott két kereset, hiszen olyan pozitív hozzáállásról árulkodik, ami nem volt jellemző jogelődjére, Maricica Luminița Coșa prefektusra, annak ellenére, hogy Csíkszentmárton és Hargita Megye Tanácsa több beadványban is kérte a közbelépést. Mi továbbra is azt mondjuk, amit eddig: be kell tartani a törvényeket, amelyek egyértelműen kimondják, hogy Úzvölgye Csíkszentmártonhoz tartozik, a dormánfalvi határozatok törvénytelenek, ennélfogva az úzvölgyi temetőben történt építkezés is illegális. Bízunk a bíróság döntésében, amely végre rendezheti ezt a helyzetet – szögezte le Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A közlemény arra is kitér, hogy a bákói prefektus keresetének indoklásai ki fognak egészülni a csíkszentmártoniak keresetébe foglalt érvekkel. Csíkszentmárton ugyanakkor kérni fogja a hasonló tárgyú jogviták összekapcsolását annak érdekében, hogy ezeket egyben tárgyalják, és elkerüljék két ellentmondásos döntés lehetőségét.
A dokumentum emlékeztet arra, hogy Csíkszentmárton keresetet nyújtott be a Bákó Megyei Törvényszéken a dormánfalvi tanács által elfogadott építkezési engedély ellen (1631/110/2019-es számú dosszié), illetve a tanácshatározataik semmisségére vonatkozóan is (1553/110/2019-es számú dosszié). Hargita Megye Tanácsa szeptember 11-én ismételten kérte a Bákó megyei kormányhivataltól, ezúttal a frissen kinevezett bákói prefektustól a dormánfalvi határozatok megtámadását.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb