Útterveket mutattak be

Hargitafürdőn és Csaracsóban

391

A Tolvajos-tetőről Hargita­für­dő­re, valamint Csibából Csa­ra­csóba vezető megyei utak felújítási terveit mutatták be tegnap a Hargitafürdőn, valamint a Csaracsóban tartott lakossági fórumokon. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke fontosnak tartja a tervek mielőbbi véglegesítését, hogy európai uniós finanszírozást nyerhessenek rá.

A csaracsói út. Korszerűsítését tervezik Fotó: László F. Csaba

Hetvenhat éve, 1942. augusztus 1-jén avatta fel dr. Varga József miniszter Magyarország egyik legmagasabban fekvő gépkocsiútját, ami egyben az ország első idegenforgalmi országútja volt, a Tolvajos-tetőről Hargitafürdőre vezető utat. Az úttestet azóta betonozták, javították, de az utóbbi években többnyire foltozták, így alapos felújításra szorul. A megyei tanács legutóbbi ülésén elfogadták a rehabilitálására vonatkozó műszaki dokumentációt, és már készülnek a részletes kivitelezési tervek.

Lakossági észrevételek
Az 5,25 km-es út tervezése során a lakosság észrevételeit is próbálják figyelembe venni, de amint kiderült, nem mindig egyszerű.
– Igény lenne például kerékpárútra Hargitafürdő felé is, hangsúlyozta a Bagolykő panzióban tartott találkozón jelen lévő Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere.
Csakhogy a 7 méter széles úttest nem teszi lehetővé kerékpárút kialakítását, szélesítésére viszont nincs lehetőség. Így a résztvevők végül abban állapodtak meg, hogy ideiglenesen, útfestéssel jelölnek majd ki egy sávot kerékpározók részére.
Fontos problémát jelentenek az esőzések és az olvadások miatti átfolyások, vagy a Tolvajos-pataka által okozott útrongálások – emelték ki a helybéli résztvevők, akik ígéretet kaptak arra, hogy a tervezők nagy figyelmet fordítanak az átereszekre, hidakra és sáncokra, ugyanakkor az út szintjének 25 cm-rel való megemelése is hozzájárul ahhoz, hogy a víz ne áraszthassa el az utat. Elhangzott, háromnyelvű turisztikai táblákat helyeznek el az út mentén, és amennyiben a város átadja azt a 600 méteres útszakaszt a megyének, amely jelenleg „senki földjének”, a bányavállalaténak számít az aszfalt és a településtábla között, úgy ezt is belefoglalják a felújításba. Hogy mikor?
– Ha szeptember közepére elkészülnek a kivitelezési tervek, kezdődhet a közbeszerzés, s annak különféle buktatóit, fellebbezési határidőit is beleszámítva december közepéig megszülethetne a szerződés egy kivitelezővel – vélte Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Hozzátette, hogy a kormány az év végéig nem tudja elkölteni a rendelkezésére álló uniós pénzeket, és erre alapozva a megyei tanács öt megyei útra szeretne támogatást nyerni, de ez csak úgy sikerülhet, ha addig elkészül minden dokumentáció. Ha nem sikerül, akkor az Országos Helyi Fejlesztési Program révén próbálják az anyagi fedezetet biztosítani, legvégső esetben pedig saját pénzből, hitelek igénybevételével építik újra a hargitafürdői utat. A megyeitanács-elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a munka elkezdésétől mintegy 10 hónapig tartó kivitelezési idő alatt „pokol” lehet a hargitafürdői lakosság élete, nehéz lesz a közlekedés, az iskolába járás, üresen maradhatnak a panziók, amennyiben nem sikerül addig valamilyen alternatív lehetőséget kidolgozni, például a piricskei út járhatóvá tétele révén.

Csibától Csicsóig
– Másfél km-es az a poros-sáros útszakasz, amely Csiba és Oltfalu között aszfaltozatlan maradva sok bosszúságot okoz az oltfalusi és csaracsói lakosoknak és vállalkozóknak – jelentette ki Szentes Antal megyei tanácsos a csaracsói Fűzfa panzióban szervezett találkozón, amelyen jelen volt a megyei tanács elnöke, valamint a műszaki vezérigazgatóság képviselői mellett Csutak Gáspár csíkcsicsói alpolgármester és néhány helybéli vállalkozó is.
– Nem olcsó munkálat, ugyanis a tervező mintegy 5,5 millió lejre becsülte a kivitelezést – jegyezte meg Borboly Csaba. – Hamarosan a tanács elé kellene terjeszteni a műszaki terveket, hogy már az idén uniós forrásokért folyamodhassunk.
A tájékoztatón elhangzott, hogy az úttestet 5,5 méter szélesre tervezik, annak ellenére, hogy lenne hely szélesítésére, ugyanis nem szeretnék, ha a terelőúttá válna a Csibán, Oltfalun és Csaracsón áthaladó megyei út és kamionok árasztanák el. Az útra 20 cm-es törtkő-réteg kerül, 10 cm makadám és 8 cm-es aszfaltréteg, tehát összességében 38 cm-rel fog megemelkedni. Az út mellett, néhol mindkét oldalon, beton- és földsáncok lesznek. A várható munkálatokat mindenképpen összehangolják a Csaracsó és Oltfalu ivóvíz- és csatornahálózatának kivitelezésével, és szeretnék, akárcsak a hargitafürdői út esetében, 2019-ben elkezdeni.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek