2021, január 19, kedd.

Ütött az óra, ketyeg az Időbank!

Tegnap délben a Civitas Alapítvány székházában egy gombnyomással aktiválták az Időbank-rendszert. Bárki regisztrálhat, igénybe veheti a felkínált lehetőségeket. Igaz, ahhoz, hogy kapjon, először adnia kell.

Minden „alkatrész” a helyére került, jöhet a tűzpróba Fotó: Szász Csaba
Minden „alkatrész” a helyére került, jöhet a tűzpróba Fotó: Szász Csaba

[dropcap]E[/dropcap]gy éve már, hogy a Civitas Alapítvány népszerűsíti, promoválja, igyekszik egyre szélesebb körben megismertetni az „Időbank – Pénzmentes Segítségnyújtás Hálózata” elnevezésű projektjét. Közben „kinevelte” önmagából azokat a „fogaskerekeket”, amelyek okvetlenül szükségesek ahhoz, hogy ez a – pénzt mellőző és a fizetőeszköz egységét kölcsönös segítségnyújtással, illetve az erre fordított Idővel helyettesítő – rendszer működjön. Tegnap, azt követően, hogy megvoltak a tesztelések és a virtuális szimulációk, Kulcsár Orsolya projektmenedzser egy gombnyomással aktiválta az internetes platformot. Lenullázott adatbázissal indult a rendszer, hisz eddig csak szándékjelzések voltak, mostantól kezdve lehet regisztrálni, és a hagyományos kaláka modern verziójában megtenni az ajánlatokat, amivel segíteni tudjuk embertársainkat (az „adimokat” az „ad” igéből), illetve jelezni, hogy milyen elvégzendő munkára, szolgáltatásra, segítségre tartunk igényt a rendszer erre megfelelő tagjaitól (ezek az úgynevezett „kapimot” a „kap” igéből).
Ezt megelőzően Orpán Árpád, az alapítvány regionális igazgatója is szólt a projekt hátteréről, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítették, támogatták, hogy a projekt eljusson ebbe a fázisba. Kis Zoltán a technikai részletekről beszélt, bemutatva a program működését, a regisztráció módját. Ezt követően a platform működtetését és népszerűsítését biztosító tíz udvarhelyszéki Időgazda megkapta a laptopját, így minden készen állt a rendszer aktiválásához.
Megvolt hát az „igazság pillanata”, a Időbankban most már bárki adhat és kaphat Időt. Ehhez regisztrálni kell a www.idobank.ro honlapon, ha ezzel gondok adódnak, az oldalon, annak fórumán, vagy a feltüntetett Időgazdáktól segítséget is lehet kérni. A belépés kétszintű. Ahhoz, hogy valaki teljes jogú taggá váljon, először adnia kell abból, amit a regisztráláskor felajánlott, s ha ez megtörtént, máris igénybe veheti a mások által felajánlott segítségnyújtást. Ami eddig elmélet volt, az most hirtelen gyakorlattá vált. Az Időbank használatba vétele, működése, fejlődése, hatékonysága leginkább tagjainak hozzáállásán múlik. Nincs kizárva, hogy amint a kaláka is tökéletesen működött a múltban, úgy ennek modernizált, több szinten biztosított és felügyelt verziója is kiszolgálja az embereket. Csak egy kis bizalom kell hozzá.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb