Útmutató a térség felfedezéséhez

95

Hiánypótló kiadvány jelent meg az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) és a Mark House Kiadó közös gondozásában. A Barangolások Udvarhelyszéken – Orbán Balázs nyomában című, fotókkal gazdagon illusztrált turisztikai, földrajzi, néprajzi ismeretterjesztő könyv Székelyföld egyik látnivalókban gazdag szegletét, Udvarhelyszék természeti szépségeit, épített örökségét, hagyományait dokumentálja.

Barangolásra csábíthat. Útikönyv Udvarhelyszékről Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

A kiadványt elsőként Szé­kely­udvarhelyen, hétfőn mutatták be szerkesztői: Kovács-Kendi Lehel, Dezső László és Dezső Mátyás. Az EKE udvarhelyszéki osztályának kezdeményezéséből, a megyei tanács támogatásával létrehozott honismereti és természetjáró könyv a maga nemében hiánypótló, hiszen – ahogy Bíró Barna Botond megyei alelnök fogalmazott a művelődési házban tartott bemutatón – gyönyörű kiadványok vannak Gyergyószékről, Alcsíkról és Felcsíkról is, de Udvarhelyszék eddig kimaradt a sorból.
– Egy évvel ezelőtt vettük fel a kapcsolatot Dezső Lászlóval, és az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy Udvarhelyszékről is egy, a felsoroltakhoz hasonló kiadvány születhessen meg. Öröm és megtiszteltetés ezt a könyvet a kezemben tartani, úgy gondolom, hogy igazi szellemi gyarapodást nyújthat minden olvasójának – méltatta a kötetet Bíró Barna Botond.
A könyv „szellemi atyja”, Dezső László elmondta, már rég foglalkoztak a gondolattal, hogy Udvarhelyszékről is készüljön természetjáró kalauz, de külső segítség nélkül nem tudták ezt megvalósítani. A kiadvány egyik újszerűsége a terjedelmében rejlik, ugyanis az előzőleg eltervezett 112 oldal helyett a kötet 168 oldalas, amely a 450 fotó mellett térképet is magában foglal a térségről.
A kötet szövegezését Ko­vács-Kendi Lehel, az EKE ud­var­helyszéki osztályának elnöke végezte, aki kifejtette, hogy Udvarhelyszék összes – szám szerint 126 – települése benne van a könyvben, rövid leírásokkal, de „a kiadvány igazi hangulatát a képek adják”. A könyvbemutató közönsége megtekinthette azt a rövidfilmet is, amelyet udvarhelyszéki barangolásai során készített Dezső Mátyás.
A kötet megvásárolható a köny­vesboltokban, a Mark Hou­se Kiadónál, illetve megrendelhető a kiadvány hivatalos Facebook-oldalán. Dezső László így ajánlotta: a kötet minden ide látogató vendégnek, turistának hasznos útmutatóként tud szolgálni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek