Útlezárások a pünkösdi búcsú idején

70

Az előző évekhez hasonlóan, idén is polgármesteri rendelet szabályozza a pünkösdi búcsú idejére érvényes, elsősorban a közlekedésre és a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó intézkedéseket, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete pedig ingyenes szállítást biztosít a mozgássérültek számára.

Pénteken 6.00–20.00 óra között tilos a megállás és a várakozás (parkolás) a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában. Pénteken este 8-tól szombat hajnal 6 óráig részleges útlezárásra kell számítani a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában.
Az Apor Péter, Csobotfalva, Ferencesek, Kájoni János, Malom, Lovarda, Nyírfa, Bánya, Somlyó pataka, Köves, Barátság, Somlyó, Szentkirály, Sarkadi Elek, Szék, Szék II., Hunyadi János, Székely Mózes, Fodorkert, Fésülő, Kas, Tas, Huba, Töhötöm, Előd, Kond, Ond, Álmos vezér, Agyagfalva, Barancs, Barátok Kertje, Nagymező, Kissomlyó, Pünkösd, Széked, Tarló, Kalász utcákba csak a polgármesteri hivatal által kibocsátott kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedők, illetve az állandó lakhellyel rendelkező lakosok, valamint a behajtási engedéllyel rendelkező személyek hajthatnak be.
Szombaton 6.00 és 24.00 óra között behajtási tilalom lép érvénybe és tilos a közlekedés a Nagyrét utcában (a Lukoil benzinkúttól a Márton Áron utcáig), a Taploca utcában, a Márton Áron utcában (a Román Fejlesztési Banktól – BRD – a Szék útjáig), a Szék útján, a Kájoni János utcában (a 2-es és 22-es házszámok között), a Pálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig), valamint a Nagymező utcában. A Szék útja vasárnap du. 4 óráig lesz lezárva.
Szombaton reggel 6 órától vasárnap du. 4 óráig a Nagymező utcába csak a rendőrség, a csendőrség, az Oltul Sürgősségi Felügyelőség, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Vöröskereszt, a Hargita Megyei Salvamont Hegyimentő Közszolgálat, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, valamint az Eco-Csík Kft., az Euro Ecologic Kft. és a polgármesteri hivatal engedélyével rendelkező intézmények, kereskedelmi és vendéglátóegységek járművei hajthatnak be.
A behajtási engedélyek tartalmazzák az autók rendszámát, és az ilyennel rendelkezők is csak a Jakab Antal Tanulmányi Ház, a Caritas, valamint a Fodor-ház udvaráig hajthatnak be a lezárt övezetbe, a Nagymező utcán keresztül. Nem kell behajtási engedélyt igényeljenek azok a személyek, akik a lezárt övezet utcáiban laknak. Bővebb információt a behajtási engedélyekről a 0266–315120/101-es telefonszámon igényelhetnek.

A kereskedelmi tevékenységekről
Pénteken reggel 8 órától vasárnap éjfélig tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység közterületen (járdán, úton). A Szék útján és a Kájoni János utcában csak magánterületeken folytatható kereskedelmi tevékenység, a tulajdonos beleegyezésével, azaz az általa kitöltött befogadói nyilatkozat felmutatásával. A kereskedők csak kézművestermékeket, háztartási eszközöket, könyveket, játékokat, kegytárgyakat, élelmiszereket, cipőt és ruhaneműt árusíthatnak.
Minden árusnak, kereskedelmet folytató jogi és magán-, engedéllyel rendelkező személynek kötelező kereskedelmi engedélyt kiváltani, és 100 lej értékű kereskedelmi illetéket befizetni. Az engedély kiváltásához szükséges a vállalkozás bejegyzési dokumentuma, személyi igazolvány (és lakcímkártya), befogadói nyilatkozat, valamint élelmiszerek forgalmazása esetén a csíkszeredai Közegészségügyi Igazgatóság és az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság által kibocsátott ideiglenes engedély. A kereskedelmi engedélyeket a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal 7-es számú irodájában lehet kiváltani, ugyanitt igényelhető a befogadó nyilatkozat is.

Ingyenes szállítás a mozgássérülteknek
A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete személyszállítást biztosít pünkösd szombatján a mozgássérültek számára a Nagymező és Taploca utcák kereszteződésétől a Nagymező utcán haladva, a pünkösdi búcsús szentmise helyszínéig, a csíksomlyói Nyeregben lévő Hármashalom-oltárig.
Indulás a Nagymező és Taploca utcák kereszteződésétől fél 9-kor, visszaindulás a szentmise végeztével.
Az ingyenes szolgáltatást igénylők részéről előzetes bejelentkezést kérnek, a helyek száma ugyanis korlátozott. Jelentkezni lehet a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete irodája 0266–316204-es telefonszámán vagy a handicap@sec.ro e-mail címen, munkanapokon 8.00–15.00 óra között legkésőbb csütörtökön 15 óráig.
Az egyesület speciális kisbuszai kerekes székes mozgássérülteket is tudnak szállítani. A szolgáltatásokat igénylőktől kérik, hogy május 14-én 8.00–8.30 között gyülekezzenek a Nagymező és Taploca utcák találkozásánál (a taplocai körforgalomnál). Az egyesület vezetősége felhívja a figyelmet, hogy kísérőszemélyek szállítását nem tudják biztosítani, ugyanakkor a szolgáltatást igénylőknek a gyülekezés helyszínén szükséges a mozgássérült-igazolvány felmutatása.

[box type=”shadow” ]Útlezárás a vasárnapi szoboravatáson

Pünkösdvasárnap avatják fel Csíkszeredában a Szabadság téren a Márton Áron-szoborcsoportot. A program szerint 11.00 órától a Millenniumi-templom udvarán részesül a bérmálás szentségében több száz fiatal. A keresztény nagykorúsítási szertartás után az ifjak kísérőikkel együtt átvonulnak a Szabadság térre, ahol 13.00 órától kezdődik az avatóünnepség. A tervek szerint köszöntőbeszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Tamás József római katolikus püspök, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, valamint a Márton Áron Katolikus Férfiszövetség képviselője. Az ünnepségen közreműködik a csíkkozmási fúvószenekar Köllő Ferenc vezetésével, a Szent Kereszt Plébánia kórusa Bakos-Mihály Károly kántor vezényletével és Györfi Erzsébet előadóművész. A beszédeket követően Főtisztelendő dr. Jakubinyi György érsek szenteli fel az alkotást. A Kossuth utca a Temesvári sugárúttól (Raiffeisen Bank) a Szív utcáig 12.30 és 13.15 óra között le lesz zárva.[/box]

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.