Útjára indult a székelyföldi vándorbölcső

1 140

A csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolna szombati búcsújával egybekötve 30 bölcsővel útjára indult a székelyföldi vándorbölcső program. A szülés utáni első hat hónapra igényelhető bölcsőkre a vártnál jóval nagyobb igény mutatkozik, ezért a kezdeményező Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató önkénteseket keres, akiknek munkájával tovább bővíthető a program.

Gyermekek a bölcsők körül. Testvérüket már bennük ringathatják Fotó: Kovács Hont Imre

Magyarországon nem új keletű a vándorbölcső kezdeményezés, Erdélyben viszont hétvégén indult el Csi­nódról a Gyarapodó magyarság mozgalom, valamint a magyarországi Három királyfi, három királylány mozgalom jóvoltából. Az úz-völgyi tanyafaluban lakó Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató és családja kertjében álló Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnának szombaton volt a búcsúja, és ez az esemény szolgált jó alkalomként arra, hogy elinduljon a székelyföldi vándorbölcső.
Az elképzelés szerint a felajánlásokból, valamint a sepsiszentgyörgyi Veres Ferenc asztalosmester munkájából származó bölcsőket gyermeket váró párok igényelhetik hat hónapra. A bölcsőben való ringatás azért szükséges a csecsemő számára – hangzott el a program indításkor –, mert a kicsiket az anyaméhben „megszokott” ringatásra emlékezteti. Hat hónap után azonban már nem biztonságos, ezért a bölcsőt továbbadják más szülőknek. A gyermekek nevét minden alkalommal ráírják a bölcsőre, és a későbbiekben a csinódi kertben „bölcsőtárs-találkozókat” szerveznek.
– Mielőtt elindítottuk volna a vándorbölcsőt, az ismerősök körében felmérést végeztünk. Ekkor derült ki, hogy van igény rá. Később felajánlások érdekében meghirdettük a programot, és annyi támogató válaszolt, hogy minden elvárást messze felülmúlva 30 bölcsővel indíthatjuk el a vándorbölcsőt – közölte Sepsiszéki Nagy Balázs. Lapunknak elmondta: jelenleg nyolc bölcső van készen, április közepéig azonban mind a 30 rendelkezésükre áll. – Ennél többet már nem tudunk nyomon követni, pedig további felajánlásokra számíthatunk. Nagyon fontos lenne, hogy egy-egy kistérségből jelentekezzenek önkéntesek, akik besegítenek a szervezésbe, nyomonkövetésbe – tette hozzá.
Egy bölcső értéke matraccal együtt 300 lej, az igénylőknek azonban – a felajánlásoknak köszönhetően – immár nem kell anyagilag hozzájáriulniuk. Csupán egy e-mailbe kerül az igénylés: a bioversum@gmail.com-on vehetik fel a kapcsolatot a kezdeményezővel – azok is, akik önkéntesen segítséget nyújtanának.
Sepsiszéki Nagy Balázs emlékeztetett: a Gyarapodó magyarság mozgalom jegyében továbbra is vállalják keresztszülők keresését azon családok esetében, ahol kifejezetten anyagi megfontolásból nem vállalnak újabb gyermeket.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelen meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek