Utcát neveznének el dr. Bajkó Barabásról

141

Dr. Bajkó Barabásról nevezné el egy zsögödi kezdeményezőcsoport a jelenleg Ifjúság nevet viselő csíkszeredai utcát. A kezdeményezők egyrészt azzal érvelnek, hogy a jeles nőgyógyász lakóháza éppen erre az utcára nézett, másrészt azzal, hogy idén decemberben lesz az orvos születésének századik évfordulója.

A csíkszeredai Ifjúság utca, a végében dr. Bajkó Barabás házával. Emlékállítás Fotó: László Róbert
A csíkszeredai Ifjúság utca, a végében dr. Bajkó Barabás házával. Emlékállítás Fotó: László Róbert

Én vagyok az ötletgazda – vázolta fel a Zsögödben élő Szekeres Adorján. – Úgy érzem, adósságot rovok le ezzel a kezdeményezéssel, azután, hogy az elmúlt évtizedekben utánajártam annak, hogy Venczel József és dr. Dénes László nevét is utcanév örökítse meg. Emellett személyesen is ismertem Bajkó Barabást, és halálának 25. évfordulóján az újságban olvasottak is alátámasztották, megérdemelné, hogy így őrizzük az emlékét. Születésének századik évfordulója pedig a legjobb alkalom lehetne arra, hogy ez az elképzelés megvalósuljon.
Első lépésként a kezdeményezők több Ifjúság utcabeli személlyel beszéltek, és úgy látták, pozitív a hozzáállás. Sokan értékelték, hogy végre őket is megkérdezik, nem úgy, mint az utca egyirányúvá tétele esetében. Ugyanakkor Szekeres Adorján és dr. Airizer László gyémántdiplomás főorvos a városi tanács RMDSZ frakciója elé terjesztett egy beadványt a névváltoztatási javaslatról.
– Bajkó Barabás volt a csíki orvostársadalom doyenje, akitől a fiatalság tudásszomjat, etikai és társadalmi magatartást sajátított el – véli a volt kolléga, dr. Airizer László. – Követendő példát hagyott hátra, melyet naponta idéznünk kell. Erre a legalkalmasabb eszköz az utcanévtábla.
Dr. Bajkó Barabás lakóháza a mai Bolyai utcában áll, de éppen az Ifjúság utcával szemben, azzal az utcával, amely a kicsi magyar világban Tompa Mihály nevét viselte – tudtuk meg az ott élő Csiszér Lajos nyugalmazott tanártól, aki szintén személyesen ismerte a nőgyógyászt, mert annak idején együtt vadászgattak. Mind Csiszér Lajos, mind az általunk megkérdezett szintén utcabeli Benedek Katalin támogatná a névváltoztatást, Sántha Veronka a fiatalokra bízná a döntést, Pikó Zoltán pedig kérdésünkre azt mondta, hogy feleségével együtt mindketten 86 évesek, és ebben a korban már mindennel egyetértenek. Egyébként az Ifjúság utcában jelenleg kevés fiatal él.
Dr. Bajkó Barabás 1947-től dolgozott Csíkszeredában kórházi főorvosként, szakíróként a nők egészségügyi nevelését tartotta szem előtt, ugyanakkor bábanövendékek számára írt jegyzetet.
– Halála után 25 évvel köszönt vissza az, amit ő elkezdett, újra napirenden van a természetes szülés, baba-mama klubok alakulnak, és nagy hatása volt azoknak az eszméknek, amelyeket ő is vallott – hangsúlyozta Szekeres Adorján.
A csíkszeredai önkormányzati testület RMDSZ frakciója a napokban dönt a benyújtott kezdeményezésről, s ha pozitívan bírálja el, akkor a szociális-kulturális szakbizottság elé kerül, a városi tanács pedig a szakbizottság javaslatára dönt majd az utca átnevezéséről.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek