Utcára vonultak a művészek

72

Utcára vonultak a művészek – a szó legnemesebb értelmében – Gyergyószentmiklóson, ugyanis első alkalommal biztosítottak számukra bemutatkozási lehetőséget a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál keretében.
A Művészetek Utcájává változtatott Miron Cristea utcában tegnap festőművészek, grafikusok, iparművészek és kézművesek alkottak, illetve beszéltek munkájukról.
A harmadik alkalommal szervezett fesztivál egyébként bővelkedett programokban, az elmúlt négy napban koncertek sorozatán, tárlatnyitókon és könyvbemutatókon vehettek részt az érdeklődők.

[dropcap]I[/dropcap]tt élnek közöttünk és alig tudunk róluk valamit, hát kijöttünk, nézzük meg, kik a művészek a városunkban – mondta több szemlélődő is tegnap. De akadtak olyanok is, akik afelől érdeklődtek, hol rajzolnak portrét egy-két sör áráért, mert azt hallották, vannak olyan művészek is az utcában, akik ezt vállalják. A rajzolgató képzőművészek között akár válogatni is lehetett volna, hiszen többen is vállalták, hogy sebtében gyors portrét készítenek bárkiről, de olyanok is akadtak, akik metszetet készítettek, illetve akik agyagozni tanították a gyerekeket.
Az utcában felállított sátrak közt az Ifitéka önkéntesei változtak át élő szobrokká, rögtön megmozdulva és pozíciót váltva, amint pénz csörrent a kalapban. Mindehhez háttérmuzsikaként szolgált a fúvóstalálkozó, amelyen a helyi zenekar mellett gyergyócsomafalvi és csíkkarcfalvi zenekarok léptek fel, illetve később Cserey Csaba ütőhangszerművész és barátai diktálták a ritmust.
– Kulturálódik a város, kezdünk hasonlítani a nagyvárosokhoz, ahol már régóta szerveznek ilyen megmozdulásokat – jelentette ki érdeklődésünkre Ferencz Zoltán tetoválóművész, a Székely Dizájn Légió egyik tagja.
Kifejtette, szerinte az ilyen események oszlatják az előítéleteket, amelyekkel sok esetben szembesülniük kell, hiszen így bárki közeli kapcsolatba kerülhet a művészekkel, betekintést nyerhet az alkotási folyamatba. Szilágyi Beáta gyergyócsomafalvi keramikus egyszerre féltucatnyi gyereket „fertőzött meg” az agyagozás szépségével.
– Valamiképp közelebb akartuk hozni a művészeket az emberekhez, és nem titok, hogy ebben a kapolcsi mintát próbáljuk követni, ahol évtizedek óta jól működik a Művészetek Völgye – közölte Sövér Adél, a művelődési központ munkatársa.
Kifejtette, ez most egy próbálkozás volt, amire pozitívan reagáltak a művészek, és örömmel tettek eleget a felkérésnek.

Jánossy Alíz

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.