Útban a helyi önkormányzatok felé

Földgázvezetékek koncessziója

159

Hargita megye 43 városa, községe kerül egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy ő adhassa bérbe a területén levő földgázvezetékeket. Ez nemsokára némi bevételt hozhat a közigazgatási egységeknek, később pedig várhatóan – újabb jogszabály-módosítással – az is megvalósulhat, hogy a helyi önkormányzatok beruházzanak a hálózatba. Ennek érdekében fejlesztési társulás létrehozása is napirenden van.

Földgázvezeték. Hamarosan jól járhatnak az önkormányzatok Fotó: Domján Levente / archív

Bukarestbe hívták annak a 43 Hargita megyei területi-közigazgatási egységnek a polgármesterét szerdára, akiknek településén a Harghita Gaz Rt. által ügykezelt földgázhálózat található. Leonard Oprea, az Energiaügyi Minisztérium Koncessziós Közszolgálatának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a 2012/123-as törvényt módosító és kiegészítő 2018/167-es „gáztörvény” értelmében a szaktárcának alárendelt közszolgálat elvesztette a koncessziós jogát, és a bérbeadási jogot a helyi önkormányzatoknak ruházza át. A minisztérium a 43 Hargita megyei településre vonatkozóan korábban egyetlen koncessziós szerződést kötött a Harghita Gaz Rt.-vel, és a jogot ezzel az egyetlen szerződéssel ruházná át az érintett önkormányzatokra.
A többi közigazgatási egység hálózata fölött eddig sem rendelkezett koncessziós joggal a közszolgálat, ezért nekik ezt a lépést nem kell megtenniük.
Gheorghe Iojiban, Balánbánya polgármestere, aki ebben az ügyben élenjáró szereppel bírt, elmondta: a 43 polgármester mindegyike még nem írta alá az átvételről szóló jegyzőkönyvet, de ezt még megtehetik a prefektúrán.
– Egyelőre jelentős előrelépés nem történt. Miután mindenki aláírta a dokumentumot, elkezdődhet a hálózatok átadása, átvétele, és ez azt eredményezi, hogy a szolgáltatók a helyi önkormányzatoknak fizetik majd be a használati járadékot (ban de redevență). Ez önmagában nem nagy összeg, de várhatóan jövőre arról is döntenek, hogy helyi önkormányzati hatáskörbe kerüljön a vezetékek bővítése, felújítása. Ettől vár fontos fejleményeket számos településvezető – közölte a polgármester.
Oprea és Iojiban is elmondta: célszerű lenne fejlesztési társulásokat létrehozni, készülve ezáltal is a nagyobb léptékű önkormányzati fejlesztésekre, valamint képviseleti joggal felruházott személyek kinevezése által a bürokrácia csökkentésére.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek