Utaztatásról, szociális gondozásról

A Hivatalos Közlönyben tallóztunk

65

Arra mostanság sem lehet panaszkodni, hogy a Hivatalos Közlönynek kevés száma jelenne meg, sőt lapzártánk órájáig az év elejétől eltelt időszakban annak 520 „lapszáma” jelent meg, s annak tartalmát több ezer törvény, sürgősségi kormányrendelet, kormányhatározat és különböző szaktárcai, szakhatósági vagy országos ügynökségi rendelet jelentette, nem is beszélve az Alkotmánybíróság által meghozott döntésekről, valamint a Legfelső Semmítőszék iránymutató ítéleteiről. Az utca embere számára viszont kevés az, amelyik mondana valamit, azaz amely esetleg közérdeklődésre is számot tarthatna. Szerkesztőségünk ez utóbbiakat figyelemmel kíséri és lehetőségeihez mérten azokról – ha vázlatosan is – megpróbál tájékoztatást, eligazítást adni. Ezt tesszük az alábbiakban is.

Jobbító szándékkal születhetett meg az a minap megjelent 2018/47-es sürgősségi kormányrendelet, amely révén az európai alapok lehívására vonatkozóan állapítottak meg „sürgős” intézkedéseket. (Mindenképp faramucinak tűnik a szóhasználat, nevezetesen az, hogy sürgősségi kormányrendelet vonatkozik „egyes sürgős intézkedések megállapítására”.)

„Gazdát cserélő” szállítóeszközök
Nos, ennek a jogszabálynak az értelmében a régiófejlesztési is közigazgatási minisztérium részt vállal, pontosabban részt vállalhat partneri minőségben egyes olyan projektek előkészítésében és gyakorlatba ültetésében, amelyek arra hivatottak, hogy a területi-közigazgatási egységek állományába kerülhessenek különböző szállítóeszközök. Villamosokról, trolibuszokról, elektromos meghajtású társasgépkocsikról, Euro 6-os iskolabuszokról van szó, valamint elektromos töltőállomásokról. Ezeket a projekteket a 2014–2020-as regionális operatív program keretében finanszírozzák, és gyakorlatba ültetésükre a szaktárca és az érintett/érdekelt területi-közigazgatási egységek közti partneri egyezmény alapján kerül sor. A kormányrendelet megindokolási szövegében utalás van a JASPERS (a JASPERS az európai régiók projektjeit támogató közös program, s tulajdonképpen egy technikai segélynyújtási partneri egyezmény. Amúgy a JASPERS központja Luxemburgban található, de van három regionális központja is Varsóban, Bécsben és Bukarestben.)

A szándék üdvözlendő…
Összhangban a szociális gondozásra vonatkozó 2011/292-es törvény, valamint az időskorú személyek szociális gondozására vonatkozó 2000/17-es törvény előírásával, a minap megjelent 2018/427-es kormányhatározattal két országos érdekeltségű programot hagytak jóvá. Az egyik az otthoni ellátásra szoruló időskorú személyek közösségi szolgáltatására vonatkozik, a másik egyes területi-közigazgatási egységek szociális gondozási szolgáltatási kapacitásának a növelésére. Az előbbi értelmében otthoni gondozást biztosítanak majd országos viszonylatban ezer olyan időskorú személy számára, akik besorolhatóak a 2000/886-os kormányhatározat által előírt kritériumokba, ugyanakkor otthoni gondozási egységeket hoznának létre egyes olyan területi-közigazgatási egységekben, ahol ilyen jellegűek nem léteznek. A program felfuttatási időtartama két esztendő, de azt 2020. november 30-a előtt finalizálni kell. A programra összesen mintegy 25,2 millió lejt irányoztak elő az állami költségvetésből, amelyből 3,2 millió lejt az idei esztendőre, mintegy 12,6 millió lejt 2019-re és közel 9,4 millió lejt 2020-ra. A másik program futamideje ugyancsak két esztendő, és annak haszonélvezője országos viszonylatban ezer község lenne, és legalább 300 ezer nehéz helyzetben lévő személyt érinthetne. Az adott területi-közigazgatási egység szociális gondozási közszolgálat létrehozása végett költségtámogatásban részesülhet, amely a szociális gondozó bérében „testesülne meg”, azaz havi 3717 lejben. Erre a programra összesen mintegy 89 millió lejt irányoztak elő, amelyből 12,8 millió lejt az idei esztendőre, 44,6 millió lejt 2019-re és közel 31,8 millió lejt 2020-ra.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek