Utánpótlás a színművészetnek

VII. Diákszínjátszó Fesztivál

52

Hetedik alkalommal szervezte meg diákszínjátszó fesztiválját a gyergyószentmiklósi Ifitéka – a kétnapos rendezvényen hét csoport vett részt, és mind a részt vevő gyermekeket, mind a produkciókat két kategóriában díjazták. A szervezők úgy fogalmaztak, a színház, a színművészet szeretetét igyekeznek szolgálni a rendezvénnyel, ugyanakkor fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a diákszínjátszó csoportok megmutatkozására.

Tehetséges gyermekek a színpadon. Fontos rendezvény Fotók: Ifitéka

Mindannyian győztesek vagytok, az pedig külön öröm, hogy nagyon sok potenciális színészt láttunk köztetek – mondta a résztvevőknek a produkciókat értékelő zsűri elnöke, Fodor Alain Leonard.
Az idei fesztiválon hét csapat lépett fel: a Minitrambulinzii Frantuziaști a Sfântu Nicolae Iskolából, a Fogarassy Mihály Általános Iskola Nyolcszínűek elnevezésű csapata, a Játszínkék Szín­játszócsoport, valamint a Szín-kron csoport, mind­annyian Gyer­gyó­szent­mik­lós­ról, a székelyudvarhelyi Üveg­figurák Színjátszócsoport, a balánbányai Vidám Retkek csapata, illetve a Szászrégeni Népszínház Kemény János Társulatának ifjúsági csoportja.
– Véleményem szerint a színművészet maga a valóság, amelyet úgy csomagolunk be, hogy könnyen emészthető legyen, és kizárólag pozitív mellékhatásai legyenek – fogalmazott a gyergyószentmiklósi önkormányzat képviseletében, a rendezvény megnyitóján Csibi Márta.
A szervező Ifitéka vezetője, Málnási Andrea lapunknak azt mondta, a gyermekek és fiatalok lelkesedése az, amiért minden évben érdemes megszervezni a fesztivált, ennek a pozitív hozzáállásnak pedig komoly hozadéka van, amely a tehetségük által bontakozik ki a színpadon.


Az egyéni alakításokat, illetve az előadott darabokat is két kategóriában díjazták. Az általános iskolásoknál a legjobb női alakításért járó díjat Baricz Dorka kapta a Játszínkék csapatból, a legjobb férfi szerepért járó elismerést pedig a Nyolcszínűek csapatából Csata Hunor-Erich vehette át. Ebben a kategóriában a Játszínkék csapat nyerte a legjobb előadásért járó díjat, Jancsi és Juliska-feldolgozásáért.
A középiskolásoknál mindkét egyéni díjat a székelyudvarhelyi Üvegfigurák csapata vitte haza, Tódor Erikát és Buttu Krisztiánt díjazta a zsűri. A kategória nyertesének a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoportot választották, amelynek tagjai a Ki vagyok én? című zenés-verses produkciót hozták a fesztiválra.
A rendezvényen műhelymunkákat is tartottak a gyermekeknek, sőt, a képzőművészet is helyet kapott, a művelődési ház előterében ugyanis a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tárlatát tekinthették meg az érdeklődők.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek