Utalhatja az első negyedévi gázolajár-támogatást az APIA

Megjelent a miniszteri rendelet

216

Literenként 1,74 lejt visszatérítve, közel 70 millió lejt oszthat szét a napokban a gázolajár-támogatásra jogosult gazdálkodók között a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Az üzemanyag-támogatás az idei első negyedévben végzett gépesített mezőgazdasági munkálatok költségeit csökkenti.

Burgonyát permetező gazda. Utólag is jól jön a literenkénti 1,7 lejes segítség Fotó: Domján Levente

Megjelent a vonatkozó miniszteri rendelet, így gyakorlatilag zöld utat kapott a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) az idei első negyedévre elszámolt üzemanyag-mennyiségek után járó gázolajár-támogatás kifizetésére. A gépesített mezőgazdasági munkálatok során felhasznált gázolaj kiskereskedelmi árából a támogatásra jogosult gazdálkodók utólag literenként 1,74 lejes jövedékiadó-visszatérítésre számíthatnak.
Az idei első negyedévi üzemanyagár-támogatás folyósítását lehetővé tevő 1192-es számú mezőgazdasági miniszteri rendelet a Hivatalos Közlöny június 11-i számában jelent meg: ez alapján az APIA a 2018. január elseje és március 31-e között vásárolt és elszámolt gázolajmennyiség árkompenzációja gyanánt 69,677 millió lejt utalhat a támogatásra jogosultak folyószámlájára: a fenti keretösszeg – utólagosan – összesen 40,078 millió liternyi üzemanyag kedvezményes árú beszerzésére volt elégséges, amit a gazdák zömében a tavaszi szántási és vetési munkálatokhoz használhattak fel. A rendelkezésre álló pénzügyi keretből a legnagyobb szelet a növénytermesztőknek jár: a közel 70 millió lejből részükre 57,6 millió lejt különítettek el, ami az alágazaton belül 33,145 millió liternyi kedvezményes árú üzemanyag felhasználását tette lehetővé. Az állattenyésztők üzemanyagár-kompenzációjára ehhez képest csak 12,052 millió lej jutott, ami alágazati szinten az idei első három hónapra kivetítve 6,932 millió liternyi gázolaj literenkénti 1,74 lejes visszatérítését fedezi.
A növénytermesztési ágazaton belül egyébként a gabonatermelők egy évben hektáronként 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsó és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa-termelők 139 literre, a dohány és komló termelése során hektáronként 140 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a dinnyetermesztők esetében hektáronként 150 literben, a gombatermesztők esetében 80 literben, míg a virág- és dísznövénytermesztőknek hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető: az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák.
Az állattartó gazdák szintén élhetnek a gázolajár-támogatási lehetőséggel: a feltételeknek eleget tevő szárnyastelepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,74 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe. Az öntözőrendszerek, pumpaházak működtetésére belső égésű motorokat használó termelők szintén benyújthatják üzemanyag-elszámolásaikat: a támogatást ez esetben minden ezer köbméternyi víz átemelése nyomán 50 liter gázolajmennyiségre igényelhetik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek