Utak Sóvidék felfedezésére

Zarándoknak, túrázónak, lovasnak is ajánlják

718

Három jól jelzett zarándok- és túraútvonalat is végigjárhatnak azok a turisták, akik a Sóvidék különleges szépségeivel szeretnének megismerkedni. Ugyanakkor a látványos parajdi Sószoros tanösvényét is teljesen felújították a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület munkatársai, sőt új hidat és építettek, így rossz időben is bejárható a só felszíni birodalma.

A Sószoros. Könnyen végigjárhatóFotó: Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület / Facebook

Az év elején sikeresen pályázott a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület a megyei tanács Turisztikai programok támogatása kiírásán, és 5800 lejt nyert a Zarándokútvonalak feltérképezése, felújítása Sóvidék–Hegyalja térségében című projekt megvalósítására. Mint ismert, a Mária út – Via Mariæ spirituális turistaút, amely összekapcsolja a Mária-kegyhelyeket és az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális és természeti értékeket, vallásra való tekintet nélkül. A szakrális ösvény utolsó 100 kilométeré-
nek kiindulópontja Parajd, Sóvidék központja.

Fel a Bucsin-tetőre
A projekt részeként két útvonalat felújítottak, és egy újat is kialakítottak a turisztikai egyesület munkatársai, önkéntesek, valamint a Korondi Középiskola faipari szakosztályába járó diákok segítségével. Összesen mintegy 50 kilométer hosszúságban helyeztek el impregnált faoszlopokat, amelyekre az időjárás viszontagságainak ellenálló műanyag táblák kerültek a megfelelő jelzésekkel, információkkal, néhol fákra, illetve kövekre festették a jeleket, a munka másfél hónapot tartott, heti egy munkanappal – tudtuk meg Moldován Lászlótól, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület elnökétől.
Felújították a 2013-ban kijelölt lila jelzésű MO1 szakaszt, amely a Mária út Gyergyószék felé tartó része, és a Parajd–Bogdán–Bucsin-tető útvonalon halad, hossza 30 km, időtartama pedig 10–12 óra. A munka során új pihenőhelyet alakítottak ki a Bogdán menedékház mellett. Rendbe tették, renoválták, kijelölték az ún. Udvarhelyszéki utat is, az M05-ös sárga jelzésű ösvényt, amely 2–3 óra alatt járható be, és 7 kilométer megtétele után az 1025 méteren lévő Siklódi-kőhöz viszi fel a kirándulót. Az új útszakasz pedig a narancssárga M024 zarándokútvonal, amely Parajd és Atyha között vezet, a turistának 17 kilométert kell megtennie, a táv 5–6 óra alatt bejárható.
– A legszebb természeti látványosságokat, érdekességeket próbáltuk összekötni, hiszen itt vannak a fehéren fénylő sósziklák, a havasokból fürgén lefelé törtető Kis-Küküllő, égbe nyúló fenyvesek, forrásvizek mentén vezetnek az ösvények – mondta Moldován László.
Mindhárom zarándokösvény a parajdi katolikus templomtól indul, és – amint az elnök fogalmazott – 80 éves korig bárkinek ajánlható, kisgyerekes családoknak, a szakrális és bakancsos turizmus kedvelőinek egyaránt élményt nyújt, terepbiciklisek is kipróbálhatják és lóval is végigjárható.

Sószoros, végig száraz lábbal
A projekt a népszerűsítést is célozza, ennek érdekében 8600 példányban összehajtogatható zarándok- és túraútvonal térképet nyomtattak, valamint 200 mappát készítettek a látványosságokról. Ezeket eljuttatják a panziókhoz, illetve vásárokon is bemutatják. Moldován elmondása szerint máris tapasztalják a szállásadók az érdeklődést a turisták részéről, sőt jövőre, a Mária út utolsó 100 kilométerének megtételére is vannak jelentkezőik.
Mindeközben a parajdi Sóhát és Sószoros tanösvény rendbetételére is sort kerítettek a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület munkatársai, saját költségvetésből, a helyi hatóságok támogatásával. A testület második éve látja el az országos védettségű geológiai természetvédelmi terület ügykezelését, Moldován László tájékoztatása szerint tavaly például közel 6000-en látogattak ide. Érdekes adat, hogy a turisták zöme, 75 százaléka román ajkú, 25 százaléka magyarországi vendég, jóval kisebb arányban, de már nyugat-európai érdeklődők is feltűnnek.
A tanösvény hosszúsága 1,6 kilométer, ezt teljes mértékben felújították, korlátot, új hidat építettek, átfolyókat, lépcsőket alakítottak ki, és a hét első napján megnyitották az ún. 2-es számú bejáratot, amely Parajd Korond felőli bejáratának közelében, az úttól nem messze található. A tanösvény naponta 10 és 18 óra között kereshető fel, látogatójegy vásárlása után. A csoportok előzetesen idegenvezetőt is kérhetnek. Moldován László közölte, naponta összeszedik a szemetet, és azért nem helyeztek el szemeteskukát a tanösvény mentén, hogy ne szoktassák oda a medvéket. Egy nagy tervről is beszámolt az egyesületi elnök: pályázatot nyújtottak be a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, ha nyernek, jövőre teljesen átalakítják a tanösvényt, fél méterre felemelik a talajtól, hogy időtállóbb és környezetkímélőbb legyen.
A túraútvonalakkal, látnivalókkal kapcsolatosan számos hasznos információt kínál két honlap (www.100km.mariaut.ro, www.sovidekiszallasok.hu), illetve érdemes követni a turisztikaiegyesület Facebook-oldalát is.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.