2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Úszócsapat alakult Csíkszeredában

Új versenysporttal bővült a csíkszeredai sportpaletta, hiszen hivatalosan is bejelentették a Swim To Perfection Sportklub úszócsapat megalakulását. A csapat Barabás Lóránt vezetésével már több országos, illetve külföldi megmérettetésen vett részt. Céljuk, hogy hagyományt teremtsenek, és minél több tehetséges sportolót neveljenek ki. A sportolók nevelését, illetve szakmai irányítását a méltán híres magyar modell mentén képzelik el.

Belföldi, illetve külföldi versenyeken is bizonyítottak már a fiatalok Fotó: Balázs Árpád
Belföldi, illetve külföldi versenyeken is bizonyítottak már a fiatalok Fotó: Balázs Árpád

Két éve foglalkozik Barabás Lóránt úszásoktatással Csík­szeredában, és a helyi fiatalokat már belföldi és külföldi megmérettetésekre is elvitte, ahol szép eredményeket értek el. A sikerességen felbuzdulva Swim To Perfection Sport­klub néven bejegyzett klub is alakult. Minderről tegnap délelőtt a Csí­ki Csobbanó előterébe összehívott sajtótájékoztatón beszéltek az érintettek.
Az úszóklub célja az úszás mint versenysport népszerűsítése, nem utolsósorban az egészséges életre való nevelés. A kiadott sajtóanyagban megjegyzik, hogy a klubba beiratkozó gyerekek kulturált körülmények között, modern versenyúszás által elvárt színvonalon, játékos foglalkozás keretében sajátíthatják el az úszástudást.
Az úszóiskolánál minden korosztály megtalálja a számára megfelelő lehetőségeket. 4 éves kortól 14 éves korig öt szinten biztosítanak csoportos foglalkozásokat: vízhez szoktatás (játékos feladatokkal kezdik a tanulást); kezdő szinten sajátítják el a legfontosabb mozgáselemeket; középhaladó szinten azok a diákok úsznak, akik már legalább két úszásnemet ismernek; haladó csoportokban már a különböző úszásnemek technikáit tökéletesíthetik; versenyúszás részeként pedig az állóképességüket fejleszthetik és versenyekre készülnek fel.
Vallják, az úszásban az első és a legfontosabb dolog, hogy meg kell tanulni helyesen úszni. Nem másoktól ellesve, hanem szabályosan, szakképzett edzőtől, hivatalos tanfolyamon. Az úszóiskola oktatója Bónis Annamária, aki szakszerű munkájával járul hozzá a gyerekek fejlődéséhez.
Barabás Lóránt a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az úszásban a versenykorosztály a tízévesektől felfelé kezdődik, és jelenleg 8–15 évesekből áll a csapat, akik közül heten tartoznak a versenykorosztályba. „Az úszásoktatás több szinten zajlik. Akik már belekóstoltak a versenysportba, szép eredményeket értek el különböző Románia-kupa-megmérettetéseken Tordán, Marosvásárhelyen, illetve Brassóban, ahol 17 dobogós helyezést tudhatnak magukénak. Erőss Nóra révén pedig nemzetközi eredmény is van, aki Klagenfurtban 50, 100 és 200 m mellúszásban bronzérmet szerzett. A klub Csíkszeredában szervezett már Gyereknapi Úszóversenyt két alkalommal, illetve Városnapi Úszóversenyt is. A versenyszerű úszásoktatást a magyar minta alapján szeretnénk vinni. E hónap végén pedig hivatalosak vagyunk egy debreceni versenyre is” – fogalmazott Barabás.
A sajtótájékoztatón beszédet mondott még Ábrahám Előd a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság részéről, illetve Füleki Zoltán alpolgármester is. A fiatalokhoz szólva előbbi kiemelte, hogy a hírnévtől még messze állnak, de úgy lesznek ügyesek, ha minden verseny után újrakezdenek mindent. Csíkszereda alpolgármestere megjegyezte, hogy a város minden erejével igyekszik a sport mellett teljes vállszélességgel kiállni, és nem szeretnék, ha a csíki sport megérezné a korábbi sportszerető városvezetés hiányát.
A Swim To Perfection klub főtámogatói a Hargita Gyöngye, az Erőss Szerviz, a Novák Cukrászda, illetve a gyerekek hozzátartozói. Utóbbiak a sajtótájékoztató végén meglepetéssel is készültek, hiszen a gyerekeket meglepték egy tortával. A sajtótájékoztató után nyílt edzést vezényeltek az edzők.

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb