Üres lelátók előtt indítanák el a szezont: Megállapodtak a költségvetési plafon csökkentéséről

15

A költségvetési limit csökkentéséről döntöttek a Forma–1-es csapatok a hét eleji ülésükön, és komolyan fontolgatják, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg első versenyeiket. Tavalyelőtt még 200, tavaly már 175 millió dollárban határozták meg a költségvetési plafont a 2011-es idénytől, végül 150 millióban állapodtak meg a csapatok.

Tavaly az idény közepén rendezték a Brit Nagydíjat. Idén Silverstone lehet a szezonnyitó

Videokonferencia keretében üléseztek hétfőn a Forma–1, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a sorozatban részt vevő csapatok vezetői. A témát hetek óta ugyanaz jelenti: a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet, valamint ennek gazdasági vonatkozásai. A BBC beszámolója szerint utóbbi kérdésben már született is egy megállapodás: a 2021-től bevezetendő költségvetési plafont lejjebb vitték az eredeti tervekben szereplő 175 millió dollár/évről 150 millió dollárra.
Noha több kisebb csapat ennél alacsonyabb összeg mellett kardoskodott, az élcsapatok ellenálltak. Egyes gárdák 100 milliós, mások 125 milliós limitet javasoltak, ám a Red Bull és a Ferrari határozottan kijelentette, nem hajlandó 150 millió alá menni. A Mercedes eközben hajlott volna a kompromisszumra.
A Scuderia Ferrari képviselője kiemelte, több kisebb csapat nem veszi figyelembe, hogy a nagyoknak nemcsak több pénzük van, többet is kell költeniük, hiszen amíg ők komoly energiákat ölnek a kutatásfejlesztésbe minden területen, addig sok ellenfelük számos alkatrészt és rendszert készen vásárol meg tőlük, fix összegért. Emellett a vörösök arra is felhívták a figyelmet, hogy egy 150 millió alatti éves összeg esetén náluk elkerülhetetlenné válnának az elbocsátások, és ezt ők lényegesen nehezebben tudnák megoldani, mint a brit gárdák, köszönhetően az eltérő olaszországi szabályozásoknak.
Külön szóba került a motorokra költött pénzek korlátozása is, mivel ez a tétel jelenleg a költségvetési plafonon kívül esik. E kérdésben azonban még nem született döntés, azt a pár nap múlva tartandó újabb találkozójukra napolták el a csapatok, a FIA, illetve a sorozat jogtulajdonosának képviselői.

Szezonrajt, nézők nélkül
A hét eleji találkozón ezúttal is szó esett arról, mikor kezdődhet el valójában az idei Forma–1-es világbajnokság. Eddig összesen nyolc futamot halasztottak el vagy töröltek hivatalosan, ám minden esély megvan arra, hogy további versenyek esnek áldozatául a világjárványnak. Kanada és Franciaország júniusi versenye sokak szerint ugyancsak el fog maradni, döntést erről a két szervező legkésőbb májusig ígért.
Noha a Forma–1-es csapatok eredetileg reménykedtek abban, hogy akár már júniusban újra versenyezhetnek, sokat elmond a helyzet változásáról, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egy nemrég adott interjúban már inkább az őszi esetleges szezonkezdést emlegette.
A sorozat vezetői nemrég szabad kezet kaptak a naptár alakítására a csapatoktól, és úgy tudni, most már arról folyik az egyeztetés, hogy zárt kapus futamokkal indítsák be az évadot. Az egyik terv most az, hogy a szezon Silverstone-ban rajtoljon, akár az eredeti júliusi időpontjában, akár később. Emellett arról szól, hogy a tíz csapat közül hét a pálya közelében működik, vagyis logisztikai szempontból könnyítést jelentene ha ott kezdenének. Ez ráadásul stílszerű is lenne, mivel 70 évvel ezelőtt éppen ezen a helyszínen rendezték a Forma–1 legelső világbajnoki futamát.
Van rá esély, hogy az év első versenyei közül jó néhányat nézők nélkül rendezzenek meg. E korlátozást mindaddig fenntartaná a sorozat, amíg el nem múlik a járvány veszélye, és már nem lesz túl nagy kockázata a tömeges rendezvényeknek. Hogy ez mikor következik be, az viszont még igencsak bizonytalan. Ahogyan az is, a zárt kapuk valóban megoldást jelentenének-e a Forma–1 számára annak ismeretében, hogy a sportág közönség nélkül is több ezer főt foglalkoztat és mozgat folyamatosan a világban.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek