Ünnepségek megyeszerte

Az 1848-as forradalomra emlékezünk

65

A 171 évvel ezelőtt Budapesten kirobbantott forradalomra és az azt követő szabadságharcra emlékezik pénteken a világ magyarsága. Nemzeti ünnepünk alkalmából Hargita megye szerte minden városban és minden faluban rendezvényeket szerveznek, összeállításunkban a legfőbb helyszínek programjait emeljük ki.

Zászlóra tűzve a szabadságvágy. Erőt merítünk a múltból Fotó: Archív

Csík-, Gyergyó- és Udvar­hely­szék valamennyi magyar lakta településén a Petőfiék által elindított forradalomra emlékeznek pénteken és a hétvégén. A teljesség igénye nélkül a főbb helyszínek programját gyűjtöttük össze.

Csíkszeredában négy ünnepi helyszín
A forradalom emléknapján délelőtt 11 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről. A köztéri ünnepség 16 órakor kezdődik a Gál Sándor-szobornál. A himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után a közönség a Vár tér irányába indul a Csík­szentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetésével, majd a promenádon, a Városi Művelődési Ház előtt a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével zajló ünnepélyes zászlófelvonást követően nemzeti ünnepünk központi rendezvényének helyszínére érkezik.
A Vár téri megemlékezésen az ünnepi beszédek sorát a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes kara és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színesíti. A megemlékezés egyházi áldással és a koszorúk elhelyezésével zárul.
Nemzeti ünnepünk estéjén 18.30-tól a Városi Művelődési Házban a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar ünnepi hangversennyel örvendezteti meg városunk lakóit. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor lesz, a hangverseny szólistái: Artur Kaganovskiy – hegedű (USA), illetve Mohai Bálint – fagott (Budapest). A hangversenyre a belépőjegyek ára 20, illetve 15 lej.
A városháza sajtóosztálya arra kéri mindazokat, akik koszorút helyeznek el, hogy szándékukat előzetesen jelezzék a 0266–371464-es telefonszámon, vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, holnap 16.30-ig. Figyelmeztetnek továbbá, hogy útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani 16 és 18.30 óra között az ünnepségek helyszíne környékén (Decemberi forradalom utca, Temesvári sugárút, Kossuth Lajos utca, Vár tér), továbbá 8 és 18 óra között parkolási tilalom lép érvénybe a Temesvári sugárúton a Csíki Játékszín előtt, illetve a Kőrösi Csoma Sándor utca és a Vár tér közötti (macskaköves) szakaszon.
A nemzeti ünnep munkaszüneti nap, ezért a városházán szünetel az ügyfélszolgálat – jegyzik meg.

Autóbusz a Nyergestetőre
A Csíkkozmás és a Kászonok határán levő nyergestetői emlékhelyen 15 órakor kezdődik a szokásos március 15-i megemlékezés. Ez az alkalom is huszárfelvonulással és zászlófelvonással kezdődik, majd a himnuszéneklést követően ünnepi beszédek hangzanak el. Közös imával és hagyományőrző műsorral folytatódik, majd koszorúzással zárul a megemlékezés, amelyet az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás Község Önkormányzata, Csíkkozmás Közbirtokossága, valamint az Aktív Közélet Egyesület szervez.
A szervezők jóvoltából 12.30-kor Csíkszeredából, az Erőss Zsolt Arénától autóbusz indul a megemlékezés helyszínére. A helyek száma korlátozott, az utazási igényt az RMDSZ zöldségpiac melletti székházában vagy a 0742–020822-es telefonszámon jelezhetik.

Négynapos „forradalmi tűz” Udvarhelyen
Székelyudvarhelyen már holnap elkezdődnek a március 15-höz kapcsolódó rendezvények. Csütörtökön 10 órától huszárcsákó-készítésre várják a kicsiket és a nagyokat a művelődési házba, 12 órakor a református kollégium udvarán megnyitják a Hátrahagyottak emlékezete című tárlatot, majd 17 órától kokárdakészítés lesz tűzzománcból – ugyancsak a művelődési házban –, és szintén 17 órától László Gyula grafikai kiállítását nyitják meg a Haáz Rezső Múzeum Képtárában.
Pénteken a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán egész napos játékos huszártoborzás lesz 9 órai kezdettel, a művelődési házban folytatódik a huszárcsákó-készítés, 9 óra 30 perctől pedig kokárda- és gyermekrajz-kiállítás nyílik a Városi Könyvtár előtti téren. A fő helyszínen, a Márton Áron téren 11.30 órakor koszorúzással kezdődik az ünnepi műsor, ezt huszárfelvonulás, ünnepi beszédek és kulturális műsor követi. 18 órától kórushangversenyre várják a közönséget a városháza Szent István termébe.
Szombatra interaktív családi foglalkozásra várják vissza az érdeklődőket a Tamási bentlakásának udvarára, 18 órától emlékkiállítás nyílik Simándy József tiszteletére, fél órával később Laczó András operaénekes lép fel a művelődési ház koncerttermében.
Vasárnap 19 órai kezdettel a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenye zárja az ünnepkört a Stúdió Mozi nagytermében.

Gyergyószentmiklóson „visszatapsolják” az emléknapot
Gyergyószentmiklóson ezúttal is a déli órákban szervezik az ünnepi megemlékezést. A Szent Miklós római katolikus templomban 12 órától celebrálnak ünnepi szentmisét, amelyet követően, 12.45-kor – fúvószenekar kíséretében – a művelődési ház előtti téren található Petőfi-szoborhoz vonulnak az emlékezők. Ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak ott, a szervezők pedig felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy akik koszorúzni óhajtanak, holnap 15 óráig jelezzék ebbéli szándékukat a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában vagy a 0266–361992-es telefonszámon.
Az ünnepségsorozat március 17-én, vasárnap folytatódik, 19 órától ugyanis az Udvarhely Néptáncegyüttes Kiáltó szó című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Kós Károly emlékére szervezett táncjátékra felnőtteknek 15, míg diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül a belépő.
Gyergyószentmiklós mellett ter­mészetesen a környező falvakban, illetve Maroshévízen is meg­em­lékezést szerveznek. Utóbbi vá­rosban szintén szentmisével kezdő­dik az ünnepség, amelyet 17 órától tartanak a helyi római katolikus templomban.
Borszéken ugyanakkor – Hargita Megye Tanácsának és alárendelt intézményének, a Hargita Megyei Kulturális Központnak, illetve Borszék önkormányzatának szervezésében – dr. Molnár Attila magángyűjteményéből forradalmi dokumentumfotó-kiállítás nyílik a borszéki kultúrotthonban 17 órától.

Látványos lovas felvonulás Keresztúron
Székelykeresztúron az ünnepi megemlékezés reggel 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a millecentenáriumi emlékműnél, amelyet fél 10-kor Petőfi Sándor „legendai sírjának” megkoszorúzása követ.
Fél 10-től, illetve 10 órától az unitárius, illetve református és katolikus templomokban istentiszteletre, misére hívják a város lakóit, 10.40-kor a Szabadság térről indul a felvonulás. 11 órakor megkoszorúzzák Nicolae Bălcescu és Petőfi Sándor szobrát a városközpontban, 11.10-kor veszi kezdetét a megemlékezés a főtéren a Magyar Himnusszal a Polgári Fúvószenekar 1895 előadásában.
Az ünnepi beszédek után zenés irodalmi műsorra kerül sor, este 6 órakor néptáncgála lesz a helyi művelődési házban. Az idei rendezvény főszónoka Vincze Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.
A korábbi évekhez képest látványosabb lovas felvonulást ígérnek a szervezők, kérik a lakosságot, hogy vegyenek részt a rendezvényen.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek