2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Ünnepre készülnek a méhészek

Csíki Mézfesztiválra készülnek e hétvégén, pénteken és szombaton a Hargita megyei méhészek. Az őszi, hagyományos termékek vásárának keretében zajló Szabadság téri mézünnepre kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők.

Mézet kóstoló gyermekek a városban. Édes sokadalom Fotó: Domján Levente
Mézet kóstoló gyermekek a városban. Édes sokadalom Fotó: Domján Levente

Kétnapos, vásárral egybekötött mézfesztiválra várják e hétvégén Csíkszeredába a méhészeket, valamint a méztermékeket kedvelő fogyasztókat a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai – számolt be tegnap lapunknak Lázár Tibor, a szakmai szervezet elnöke. A négy esztendeje indult, két éve pedig már a csíkszeredai őszi vásár elmaradhatatlan részévé vált méhészeti seregszemlét ezúttal is számos program színesíti. A Szabadság téren zajló mézfesztivál pénteken és szombaton is a csíki mézlovagok felvonulásával veszi kezdetét, de a korábbi esztendőkben megszokottakhoz hűen szombat délelőtt a méhészeket a Millenniumi-templomhoz ezúttal is mézszenteléssel egybekötött szentmisére várják. A hársról, akácról, repcéről, napraforgóról, illetve a havasi virágmezőkről begyűjtött mézfajtákon túl a látogatók a ritka csemegének számító havasi mézet a vásár egész ideje alatt kóstolgathatják, ízlelgethetik. A fesztivál programkínálatát a méhészek és méhészeti termékek bemutatója, a méhészethez fűződő kézműves-foglalkozások, a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes fellépése, a csíkszentkirályi Méhecske óvoda előadása, illetve a gyermekek rajzait bemutató helyszíni kiállítás teszi teljessé. A kétnapos fesztivált lezáró méhészbál szintén újdonságnak, a rendezvény új elemének számít, akárcsak a városvezető köszöntője után a Csíki Székely Múzeum szombati, helyi és magyarországi vendégméhészeknek szóló rendkívüli tárlatvezetése is – sorolta lapunknak Lázár Tibor.
Kérdésünkre, hogy az idei ter­més­hozamok alapján a Hargita me­gyei méhészeknek van-e okuk az örömre és az ünneplésre, az egyesület elnöke határozott igennel válaszol.
– Tavaly sokkal gyengébb volt a szezon, akkor is ünnepeltünk. Idén viszont vidámabbak és mosolygósabbak is vagyunk, mert eredményes szezonunk volt, és reméljük, a továbbiakban is az lesz. Ám a hagyomány-ápolás is fontos, hisz örömteli lenne, ha a mézfesztiválra – ami számunkra a méz ünnepét jelenti – minél több méhész eljönne, és a szervezésbe bekapcsolódva a jövőben is tovább vinne – hangsúlyozta Lázár Tibor.

[box type=”shadow” ]Az utolsó atka elleni kezelésre is szükség van

A méhcsaládok beteleltetésének záró mozzanataként, az atkák elleni idei utolsó védekező kezelés fontosságára emlékezteti kollegáit Lá-zár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke. Hangsúlyozza: a varroa atkák elleni kezelést senki ne hagyja ki, a méhcsaládok jövő évi egészségére ugyanis a beavatkozás nélkül nincs garancia. Lázár az augusztus–szeptemberi időszak alatt összesen öt alkalommal kezelte a varroa atkák ellen méheit: az utolsó füstölés nyomán elpusztult élősködők alacsony száma alapján úgy véli, a családok atkamentes teleltetéséhez ezúttal az öt beavatkozás elég lesz. A méhek téli táplálék-utánpótlásáról, valamint a kaptárakban maradt harmatmézes lépek „lefedetéséről” – a bélsár-halmozódási kockázat csökkentése érdekében – családonként tíz kilogramm cukorszirup feletetésével gondoskodott – tudtuk meg a szakembertől.[/box]

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra