Ünnepre hangolódtak

A kalákamozgalmat erősíti az Együtt-Tesz

119

Idén Alsósófalván készültek a karácsonyra a helybéliekkel az Udvarhelyszéki RMDSZ Együtt-Tesz elnevezésű kalákaprogramjának önkéntesei.

Alsósófalva örülhet. A kaláka közösséget kovácsol Fotó: Facebook

Tavaly tavasszal indította útjára az RMDSZ udvar­helyszéki szervezete tavaly tavasszal indította útjára az Ud­varhelyszéki Együtt-Tesz elnevezésű kalákaprogramját. Ennek célja újra feleleveníteni a térségben a közösségépítő, kapcsolatteremtő tevékenységet, amely székelyföldi jellegzetességnek számított.
– Egykor az emberek számára az együttlét jelentette a legfőbb szórakozást, napjainkból pedig ez hiányzik a legjobban. Kalákaprogramunk ezt a szellemiséget, közösségeink megerősítését is hivatott szolgálni, miközben településeink számára fontos és hasznos kezdeményezéseket karolunk fel – avatott be a részletekbe Szigeti Marika programfelelős.
Ennek szellemiségében kalákáztak tavaly Székelymuzsnában, ahol az iskola és az óvoda épületét tatarozták helybéliek bevonásával, Máréfalván a templom körüli rész és a temetőkert megtisztításában segédkeztek.
– A kaláka közösséget kovácsol, ugyanakkor nevelő hatása is van: ha egyszer valaki megdolgozott valamiért, akkor később jobban vigyáz majd rá – vallják az akció kezdeményezői.
Az Együtt-Tesz csapata két ízben is „kalákázott” a nagy­ga­lamb­falvi sátortáborban, ahol az apróságok nagy örömére arcfestéssel, mesemondással, illetve csapatépítő játékokkal vették ki részüket a programokból, legnagyobb, „kézzel fogható” megvalósításukat pedig minden kétséget kizáróan a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által szervezett, Fuss NEKI! adománygyűjtő akciót követően mutathatták fel: az „összefutott” közel 18 ezer lejből kosárlabdapályát hoztak létre Farkaslakán.
Az Együtt-Tesz tavaly Ünnepre hangolódva névvel az adventi időszakra időzített programot is útjára indított: akkor Oroszhegyen, idén pedig Alsósófalván gyújtottak adventi gyertyát, a helybéliekkel közösen készítettek adventi koszorút, mécsestartót, mézeskalácsot díszítettek. Az alsósófalvi esemény meghitt hangulatához a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola néhány diákja rövid koncerttel járult hozzá, a jelenlévőket – köztük a meghívott vendégeket, a patakfalvi nőszövetség néhány tagját – Timár Erika tiszteletes asszony, a házigazda Fülöp Noémi, illetve Bíró Barna Botond széki RMDSZ-elnök, valamint Antal Lóránt szenátor köszöntötték.
– A közösségépítés mellett nevelő jelleggel szeretnénk megszervezni jövőre is kalákáinkat, ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy egymásért tenni nagyszerű dolog” – summázott Szigeti Marika programfelelős.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek