Ünneplőbe öltözik Oklánd

Emlékjelállítás a Merke-tetőn

1 128

Hét végén háromnapos ünnepséget ülnek Oklándon: pénteken az aradi vértanúkra emlékeznek a kis-homoródmenti Hannover-huszárok, szombaton tiszteletbeli székelyeket avatnak, vasárnap felszentelik a felújított unitárius templomot.

A huszárok új „szövetneket” gyújtanak a jelenben Fotó: Mátyás István

Megkoszorúzzák holnap a Homoródalmás és Ho­mo­ródkarácsonyfalva határán magasodó, Alsó-Merke te­tején felállított emlékművet, amelyet a Kis-homoródmenti Hagyományőrző Hannover-huszárok állítottak egy szájhagyomány útján terjedő legenda margójára.

Legendák nyomában
A hagyomány szerint ennek a hegynek a tetejére valamikor 13 bükkfát ültettek az aradi vértanúk emlékére. Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész elmondása szerint a szájhagyománynak valós alapja is volt, hiszen amikor elindultak a fák megkeresésére, azokat nagyon hamar megtalálták a Merke legmagasabb pontján. Meghatódva és megilletődve álltak meg a százados fák alatt és büszkén gondoltak vissza az elődökre, akik nem hagyták feledésbe merülni a 13 aradi vértanú hősi helytállását. Ugyanakkor büszkeséggel töltötte el szívüket az a tudat, hogy több mint egy évszázadon át ezen fák tövén fejsze nem csattant és még a jelen kíméletlen erdőpusztításai közepette is megmaradtak bizonyságául Garda Dezső szavainak: „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, / Csak elfajult kor hős elődöket; / A lelkes eljár ősei sírlakához, / S gyújt régi fénynél új szövetneket.”
A kis-homoródmenti hagyományőrző huszárok egy kőtömb és egy kopjafa felállításával szeretnének új szövetneket, fáklyát gyújtani a jelenben, amely a jövőbe átvilágítva hirdetheti „De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk” (Pál Apostol Zsid:10:39) – fogalmazott Kelemen Levente tiszteletes.

Tiszteletbeli székelyeket avatnak
Szombaton délelőtt a huszárok fogadása és zászlófelvonás előzi meg a déli istentiszteletet, ahol a jelöltek méltatását követően átadják a tiszteletbeli székely címeket. A kitüntetendő személyeket Kocsis Máté Magyar országgyűlési képviselő köszönti. Az istentisztelet része lesz a felújított orgona felszentelése, valamint a meghívott zenekar és kórus műsora. Ebéd után kulturális műsor következik a művelődési házban, fellépnek az oklándi gyermekek, a Nyírség táncegyüttes, Sorbán Enikő népdalénekes, illetve előadást tart Pásztor Márk.
Vasárnap 13 órakor kezdődik az istentisztelet templomkerti zászlófelvonással, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház Püspöke prédikál. Kelemen Levente helyi lelkész a templomfelújítás részleteiről beszél, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke ünnepi gondolatait osztja meg a jelenlévőkkel. A köszöntőket orgonajátékkal zárja Molnár Tünde marosvásárhelyi orgonaművész. Délután a művelődési házban kulturális műsor következik Berecz Andrással, István Ildikóval, az oklándi gyermekekkel, a Nyírség táncegyüttessel és az abásfalvi cigányzenekarral.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek