Ünneplés és hagyományőrzés

XVII. Csángó Nap Csíkszeredában

79

Csíkszeredában tegnap tartották meg a már hagyománnyá vált Csángó Napot. A tizenhetedik kiadásához ért rendezvény során a moldvai magyarok a lakodalmas szokásait ismertették meg az érdeklődőkkel.

Csángó menyekező. Lakodalmas szokások bemutatója Fotó: lászló F. Csaba

A moldvai csángókért szólt a harang tegnap délelőtt Csíkszeredában, a Mil­llenniumi-templomban nyi­tották meg a XVII. Csángó Napot. A hagyománnyá vált rendezvényből idén sem maradt ki a táncház, de újdonsággal is készültek a szervezők. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszöntőjében rámutatott: minden évben próbálnak újítani.
– Ezúttal a moldvai csángó lakodalmas szokásokat ismerhetik meg a jelenlévők. A Csángó menyekezőben – amely bensőséges, autentikus darab – közreműködnek a külsőrekecsini, dumbrăveni-i, klézsei adatközlő táncosok és zenészek – közölte Ferencz Angéla, megjegyezve: ez a különleges produkció hozzájárul a már megszokott emelkedett hangulathoz is.
A Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a szép találkozások helyszíneként jellemezte a Csángó Napot, és megköszönte a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes együttműködését is. Az előadást követően csángó táncház kerekedett. Közreműködtek a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai, a Csíkszeredai Gyermekek Háza Serke táncosai és a Borsika tánccsoport is.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek