Ünnepi vásár Székelyudvarhelyen

Gyertyagyújtástól gyertyagyújtásig

137

Ünnepi mesevilággá változott a Márton Áron tér és környéke: karácsonyi fények és díszek, kunyhók, szalmából készített asztalok, ülőalkalmatosságok adják a nyolc napon át tartó rendezvény díszleteit. Több mint 50 helyi termelő, népművész és vendéglátós van jelen a téren, a program pedig számos koncertet, bábelőadást és egyéb gyermekfoglalkozást kínál.

Kultúra, szórakozás, ajándékvásár, forralt bor. Karácsony a Patkóban Fotók: Asztalos Ágnes

 

Vasárnap délután a harmadik adventi gyertyagyújtás és a Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című koncertje képezte az idei karácsonyi vásár nyitányát. Jövő vasárnapig az ünnepvárásé a Márton Áron tér.
A vásár hétköznaponként 14 és 20 óra között, hétvégenként 10 és 20 óra között látogatható, a színpadi program pedig délutánonként 16 órától kezdődik, hétvégén 11 órától. A gyermekfoglalkozásokat a református gimnázium udvarán álló fűtött jurtában tartják, lehetőség lesz rajzfilmnézésre, fényképezkedésre, a kapualjba is érdemes lesz ismét betérni, ahol a betlehemi jászolt rendezték be. Az árusoknál az ünnepi asztalra kerülő étkeket, de a karácsonyfa alá szánt ajándékokat is beszerezhetjük, ékszerek, mézes termékek, gyümölcsből készült ínyencségek, népművészeti és kézműves tárgyak között lehet válogatni, séta közben finom falatokkal és meleg italokkal kényeztethetjük magunkat. A koncertek egy részét a Márton Áron téren felállított szabadtéri színpadon élvezhetjük, de a városháza Szent István terme, a Szent Miklós-hegyi plébániatemplom és a művelődési ház is ünnepi helyszínné válik egy-egy előadás idejére.

Mától kezdve délutánonként többnyire a város tanintézményeinek énekkarai, tánccsoportjai lépnek fel karácsonyi dalokkal, betlehemes játékkal, népszokások megjelenítésével, a hét vége felé a felnőttkórusok, néptáncegyüttesek is színpadra lépnek. Táncra perdül a Boróka, a Serittők és a Kékiringó néptáncegyüttes is, és több csíkszéki hagyományőrző csoport mutatja be betlehemes játékait.

A program számos koncertet kínál: holnap kora este a Sebő együttes, szerdán a Raczkajam koncertezik. Péntek este Örvendezzünk, emberek! címmel a Musica Sacra ünnepi előadásán vehetünk részt a Márton Áron téren. Lesz karácsonyi koncert és karácsonyi táncház, több színvonalas bábelőadás, szombat este – ismét a téren – a Wigama Leko, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor hármas koncertje szórakoztatja a vásár látogatóit. Utolsó nap, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása előtt az Udvarhelyszéki Népzeneműhely teremt hangulatot a Márton Áron téren, a vásár záróakkordját pedig a történelmi magyar egyházak képviselőinek ünnepi gondolatai, a Székely Dalegylet, az Alla Breve Vegyes Kar közös fellépése teszi emelkedettebbé. A karácsonyi vásár programkínálata plakátokon, illetve a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán található meg.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek