ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT – 2018. március 16. – A magyar címer és zászló megünneplése

107

I. A magyar zászló és címer ünnepe
A zászló és a címer a közösség összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.
Magyarország Kormánya Hunyadi Mátyás 575., és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a 2018-as évet Mátyás király emlékének szenteli. Ezért ebben az évben – az emlékévhez kapcsolódóan – pályázóink Mátyás, az igazságos témakörben is benyújthatják pályamunkáikat.

II. Pályázók
A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságával közösen, a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára pályázatot hirdet.
A pályázatok két témakörben (Magyar zászló és címer, valamint Mátyás, az igazságos), illetve két műfajban (rajz és esszé), és a rajzpályázat esetében hét, míg az esszépályázat esetében három korcsoportban kerülnek kiírásra.

III. Műfajok: rajzpályázat és esszépályázat.
1) Műfaj: rajzpályázat
Korcsoportok: 1. korcsoport: Óvoda; 2. korcsoport: általános iskola I–II. osztály; 3. korcsoport: általános iskola III–IV. osztály; 4. korcsoport: általános iskola V–VI. osztály; 5. korcsoport: általános iskola VII–VIII. osztály; 6. korcsoport: középiskola; 7. korcsoport: Egyetem. (Eltérő felosztású iskolarendszer esetén a kornak megfelelő csoportba sorolhatja magát a pályázó)

Az ünnepi rajzpályázat témaköre, tárgya és kivitelezési eszköztára:
A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit, valamint saját Mátyás király ábrázolását a rajz, a grafika, a kollázs, illetve a festészet bármelyik (monochrom vagy színes) technikájával megjelenítheti, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva.
A benyújtott pályamunka az 1–3. korcsoportban (óvoda, általános iskola I–II. és III–IV. osztály) A4-es formátum, a 4–5. korcsoportban (általános iskola V–VI. és VII–VIII. osztály) maximum A3-as formátum, a 6–7. korcsoportban (középiskola és egyetem) pedig szabadon választott formátum lehet.
Mindegyik kategóriában a pályaművek anyaga papír, karton, farost vagy vászon lehet.
2) Műfaj: esszépályázat
Korcsoportok: 1. korcsoport: általános iskola VII–VIII. osztály; 2. korcsoport: középiskola; 3. korcsoport: egyetem. (Eltérő felosztású iskolarendszer esetén a kornak megfelelő csoportba sorolhatja magát a pályázó.)

Az ünnepi esszépályázat témaköre, tárgya és kivitelezési eszköztára:
A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit, velük összefüggő történelmi személyiség életét, valamint Mátyás királyt jelenítheti meg az esszé műfajában 4000 – 10 000 leütésben, azt tetszése szerint, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben írásban ábrázolva. A pályamunka PDF formátumban digitális úton küldhető be. Kérjük, hogy a pályázó az esszét a kiírásban szereplő adatok, valamint saját e-mail elérhetőségének feltüntetése mellett küldje be!

IV. A pályamunkák beküldésének általános feltételei:
Egy pályázó egy műfajban egy pályázatot nyújthat be.
A postai úton beküldött pályamű hátoldalán (attól elválaszthatatlanul) vagy – az elektronikusan elküldött pályázat esetében – az e-mail szövegében kötelező jelleggel fel kell tüntetni az alábbi adatokat:
– a pályamű címét;
– a pályázó nevét;
– a pályázat műfaját;
– a pályázó korcsoportját;
– a pályázó elérhetőségét (telefonszámot mindenképp, e-mail-címet lehetőség szerint);
– a felkészítő tanár nevét (amennyiben van);
– a tanintézmény megnevezését és e-mail-elérhetőségét;
– a diaszpóra szervezet vagy magyar iskola nevét és e-mail-elérhetőségét.

A pályázatok beküldésének módja:
A rajzpályázat esetében:
– a Kárpát-medencében élő pályázók postai úton az alábbi postacímre: Nemzetstratégiai Kutatóintézet 1368 Budapest Pf.:178., míg
– a diaszpórában élő pályázók scannelve, elektronikus formában a rajz@nski.gov.hu e-mail-címre küldhetik pályázataikat.
Az esszépályázatot benyújtók pályamunkáikat az alábbi e-mail-címre küldhetik: essze@nski.gov.hu.
A művek beérkezési határideje 2018. február 26., hétfő déli 12.00 (CET).
A pályázók a pályamű beküldésével elfogadják, hogy a díjazott pályaművek kiállításának, kiadásának, bemutatásának, közzétételének jogáról, beküldött személyes adataik (felkészítő tanáruk nevének kiírásával) feltüntetése mellett, a kiíró javára lemondanak.
Hiányosan, a kért adatok feltüntetése nélkül benyújtott pályázatokat nem fogadunk el, éppúgy ahogy a határidő lejártát követően benyújtott pályázatot sem. Felkészítő tanár feltüntetése nem kötelező.
Pályaműveket nem áll módunkban visszaküldeni.

V. A díjazottak
elismerése:
A pályamunkák műfajonként és korcsoportokként kerülnek elbírálásra. A pályázat kiírói a korcsoportok első három legjobbnak ítélt pályamunka alkotóit jutalomban részesítik. A kiírók a kiemelkedő tehetségű pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatják.
A díjazott pályázók felkészítő tanárai (ha a pályamű beküldésekor a leírtak szerint megjelölésre kerülnek) szintén elismerésben részesülnek.
Rajzpályázat:
Az 1–5. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 15.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom.
A 6. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom.
A 7. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 150.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
Esszépályázat:
Az 1. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 15.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom.
A 2. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom.
A 3. korcsoport helyezettjeinek díjazása: 1. díj: 150.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 2. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom; 3. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom.
A pályázat fővédnöke: Dr. Ma­ruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.
A pályázat védnökei: Wittner Mária, ’56-os szabadságharcos; Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, FIDESZ alelnök;
dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Mátyás király emlékév ötletadója; Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.
A rajzpályázat zsűrije: a zsűri elnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetett grafikusművész, filmrendező, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke; a zsűri tagjai továbbá Somogyi Győző Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikusművész, Magyarország Kiváló Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Rényi Krisztina Ferenczy Noémi-díjas, IBBY-díjas, a párizsi „Oktogon” grafikai nagydíjjal kitüntetett grafikusművész; Molnár János, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének Nívódíjával kitüntetett festőművész, grafikusművész; Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.
Az esszépályázat zsűrije: a zsűri elnöke Takaró Mihály Magyar Örökség Díjas, Erdélyi Magyar Örökség Díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, irodalomtörténész, tanár; a zsűri tagja továbbá Sebők Melinda irodalomtörténész, tanár.
Egyéb tudnivalók: A pályázat eredményét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a honlapján (www.nski.hu) teszi közzé. A díjak és elismerések ünnepi keretek között történő átadására 2018. március 16-án kerül sor. A díjazottak az esemény részleteiről külön tájékoztatást kapnak. A pályázattal kapcsolatos esetleges egyéb információk a rajz@nski.gov.hu, illetve az essze@nski.gov.hu e-mail-címen kérhetők.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek