Ünnepi hangverseny március idusán

Csíki Kamarazenekar

55

A március 15-i ünnepségsorozat lezárásaként ma este 6.30-tól hangverseny színhelye lesz Csíkszeredában a Városi Művelődési Ház – Csíki Játékszín nagyterme. A Csíki Kamarazenekar, karöltve a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar tagjaival és meghívottaival, ünnepi műsort állított össze, amelynek keretében a következő műveket hallhatjuk: Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr fagottverseny, K. 191; Bartók Béla: Első hegedűrapszódia, Sz. 87; Farkas Ferenc: Kárpáti rapszódia; Pablo Sarasate Zigeunerweisen; Petrovics Emil: Passacagliain Blues; Farkas Ferenc: Mátrai táncok; Kálmán Imre: Palotás (Ördöglovas).

Mohai Bálint

Az est karmestere a budapesti Werner Gábor lesz, aki nem első alkalommal lép a zenekar élére. A hangverseny szólistái: Artur Kaganovskiy – hegedű (USA), illetve Mohai Bálint – fagott (Budapest).
Artur Kaganovskiy, a gazdag, kifejező hegedűhangjáról, szolid technikájáról és egyedülálló tehetségéről ismert orosz származású hegedűművész 6 éves korában, Isaac Stern világhírű hegedűs ösztönzésére és segítségével emigrált Moszkvából az Egyesült Államokba, családjával együtt. Egyetemi és mesteri tanulmányait a New York-i The Juilliard Schoolban végezte. 2007-ben debütált a Carnegie Hallban, ahol Edward Elgar hegedűversenyét játszotta a New York-i Filharmonikus Zenekarral. Azóta mint különböző zenekarok szólistája, számos koncertet adott Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Kínában és Oroszországban. Pályája során olyan neves művészekkel lépett fel, mint Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, James Newton Howard, Grigory Kalinovsky, Rami Solomonow és Michael Tree. David Chesky Joy&Sorrow-albumával a 2015-ös évben előjelölt volt a Grammy-díjra, a legjobb hegedűszólista kategóriában. Az Ukrajnai Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lemezre vett Brahms és Csajkovszkij hegedűversenyeket 2018 áprilisában a Centaur Records adta ki. Egy Schubert Szonatinák-albuma hegedűre és zongorára Székely Attila zongoristával 2019 tavaszán várható, ugyancsak a Centaur lemezkiadó gondozásában. A 2016-tól nálunk rendszeresen fellépő művész 2018 őszétől a Csíki Kamarazenekar meghívott zenei igazgatója.
Mohai Bálintot harmadik alkalommal hallhatja a csíkszeredai közönség.

 

1989. június 6-án született Budapesten. Fagottozni 12 évesen kezdett. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után a berlini Universität der Künste egyetemen folytatta tanulmányait. Jelenleg a Magyar Állami Operaház zenekarának szólófagottosa. Eddigi munkája során a következő karmesterekkel és szólistákkal dolgozott együtt zenekari muzsikusként: Itzhak Perl­man, Pinchas Zukerman, Vladimir Ashkenazy, Herbert Blomstedt, Sir Colin Davis, Yefim Bronfman, Christoph Eschenbach, Leonidas Kavakos, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Matthias Bamert, José Cura, Peter Schreier, Lang-Lang, Perényi Miklós. Rádió- és tévéfelvételeket készített szólistaként az MR3 Bartók, Bajor Rádió, NDR, MDR, SWR2, Cseh Rádió 3, Szlovák Rádió 3, BBC3, Svájci-Olasz Klasszikus Rádió, Magyar Televízió, Duna Televízió, Szlovák Televízió és a Cseh Nemzeti Televízió részére.
A jegyek az előadásra 20 és 15 lejbe kerülnek, melyeket a www.bilete.ro honlapon, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában lehet megvásárolni.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek