Ünnepeltek a csíkdánfalvi hokisok

117

A csíkdánfalviak a helyi jégko­rongsport életének fél évszá­zadát ünnepelték meg az elmúlt év utolsó napjaiban a csík­karcfalvi műjégpályán. A jubileumi tornát követően díszoklevelet vehettek át a község veterán hokisai.

Az ünnepségen felvonultak a csíkdánfalviak egykori és mai jégkorongozói. Díszoklevelet kaptak a veterán hokisok

A csíkkarcfalvi műjégpályán 2017. december 28-án és 29-én a Dánfalvi Hokiklub a község jégkorongsport-életének fél évszázados fennállását ünnepelte. A rendezvény célja – amelyet egy komoly dokumentálás előzött meg – a csíkdánfalvi jégkorongozás mérföldköveinek, fontosabb mozzanatainak bemutatása, és ezt a múltat átélt, annak alakulását befolyásoló emberek megszólaltatása volt.
A szervezést, a múlt kiaknázását nagyban segítette a már 2012-ben megtartott hasonló rendezvény, amelyet a 45 éves jubileumra szervezett a klub. Akkor felhívást tett közzé a klub, és a község könyvtárosa digitalizálta az összes képanyagot, régi újságcikket, okleveleket és más bizonyító iratokat, amit a falubeliek behoztak. Ezzel az alkalommal a régi idők újságaiból, a Hargitából, az Előréből próbált még részletesebb információkat megszerezni Szabó Imre könyvtáros és Farkas Mária nyugalmazott pedagógus. Ők segítették ezt a munkát, de a legértékesebb anyagot a dánfalvi iskola egykori igazgatójának, Györgyicze Vilmosnak újságcikkgyűjteménye jelentette. Ezek az anyagok, amelyeknek csak kis része tudta a bemutató anyag részét képezni a nagy írott anyag mennyiség miatt, a könyvtárba kerültek elhelyezésre, hogy az érdeklődő felek bármikor áttanulmányozhassák. A cikkek dokumentálják a 60-as évek végén, a 70-es évek elején zajlott eseményeket, sok esetben részletesen kitérve a dánfalvi hoki terén elért megvalósításokra, a kitűnő eredményekre és a legjobb játékosokra is.
Ezekből az anyagokból, valamint a bemutatón hozzászólók elbeszéléseiből kiderült, Csík­dán­falván nemcsak a közjóért, a falu fejlesztéséért, annak építéséért, hanem a sportért is kemény közösségi összefogás volt tapasztalható minden időben. Így épült meg 1967-ben az első hokipálya palánkja többnyire a játékosok által otthonról összehordott deszkákból, amelyet 1969-ben a Csíkszeredából lebontott és Dánfalván újjáépített palánk cserélt le, már ekkor éjszakai megvilágítást is kapott a pálya. Majd 1983-ban ismét mint az Előre-kupa házigazdája teljesen új pályát építettek a helyiek lelátóval, világítással. Ezek többnyire közmunkából valósultak meg, és sok esetben akár felelősségre vonható beszerzéseket vittek végre a vezetők, hogy ezáltal előbbre vigyék a helyi hoki fejlődését.
A kilencvenes években a helyi iskola önkormányzati segítséggel cserélte le a régi palánkot, 2004-ben pedig a jelenleg működő Dánfalvi Hokiklub tagjai önkormányzati segítséggel újították fel a lelátót, az öltözőket, a vízhálózatot, eredményjelzőt, világítást, bútorokkal egészítették ki az öltözőket a csíkszeredai jégpályától kapott bútorzattal. 2009-ben a közbirtokosság adományaként kapott új palánkot a jégpálya. A bemutatón Márton István mint a dánfalvi hokibotgyártás főkezdeményezője elmondta, hogy a 80-as évek közepén jégkorongütőket is gyártottak Csíkdánfalván DFV-Hargita névvel, amellyel még a csíkszeredai sportiskolások is játszottak. Ennek egy máig megmaradt példányát hozta el a bemutatóra Antal Joákim, aki mint asztalos, részese volt ennek a gyártásnak. Tény, hogy a dánfalvi hoki – még ha időnként meg is torpant, és ha az eredmények nem is olyan jók, mint a kezdetekkor –, de folytonos volt.
A község vezetősége mindig szívén viselte a hoki sorsát, amelynek eredményeként a dánfalviak megünnepelhették az elmúlt 50 évet. A rendezvény idején kiderült: a dánfalvi hokinak nemcsak a gyökerei, de a hajtásai is erősek. A kétnapos rendezvényen közel nyolcvan dánfalvi aktív jégkorongozó lépett jégre, 8 évestől a közel 60 évesig. A mai jégkorongozók pedig értékelik egykori „őseiket”, tisztelik egykori teljesítményeiket, ápolják ezt a sporthagyományt. A rendezvényen hangsúlyozták, a sportágban lehetőség van, biztatni kell a gyerekeket, hogy hokizzanak, hiszen ha nem is lesz mindenkiből profi jégkorongozó, de amit ebben a csapatsportban megkap, az egész életére hatással lehet: bátorság, kezdeményezőkészség, erő, kitartás, egymásra figyelés, csapatmunka, gyors problémamegoldó készség.
A gálán elhangzott az is, hogy Csíkdánfalváról jelenleg egy 14 évet betöltött jégkorongozó játszik a magyar válogatottban, és egy jelenleg 20 éves fiatal, aki a dánfalvi óvodából és iskolából indult, ma a román válogatott játékosa. A jégkorongsporton kívül a dánfalviak a műkorcsolyázó és gyorskorcsolyázó lányokat, fiúkat is felvonultatták, jelezve azt, hogy egyéb jeges sportok irányában is nyitottak. Őket a rövid bemutató után a hokicsapatok, veterán hokisok felvonulásának táblavivésére kérték fel a szervezők.
A rendezvény keretében december 28-án és 29-én négy csapat jégkorongozói harcoltak a Csíkdánfalva-kupáért. A résztvevők ugyanakkor a dánfalvi és felcsíki gyermek- és kisifjúsági csapatok mérkőzéseit is végigkísérhették.
A torna eredményei: Kerekdombok – Cserépgyár 3–2 (szétlövéssel), Dugás – Kubik 7–3, Cserépgyár – Kubik 0–4, Kerekdombok – Dugás 4–2, Dugás – Cserépgyár 2–1, Kerekdombok – Kubik 3–1. A tornát a Kerekdombok nyerték a Dugás, a Kubik és a Cserépgyár előtt.

Gál Kálmán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.