Ünnepelt a székelyzsombori közösség

31

Hármas ünnepet ült a székelyzsombori leányegyházközség, amely tegnap tartotta búcsúünnepét. Az 1785-ben felszentelt templom védőszentje Avilai Nagy Szent Teréz, aki kereken 500 éve született. A templomépítés egyik fő támogatója Mária Terézia volt, ezért választotta az ő védőszentjét patrónusának a falu.
– Ez egyedi eset a gyulafehérvári egyházmegyében – újságolta lapunknak Tamás Huba homoródkarácsonyfalvi plébános. Hozzátette, a templom jelenleg felújítás alatt áll, ezért nem a templomban tartották a szentmisét, hanem a plébánia épületében és udvarán. A plébániaépület 1892-ben készült el és első lakója Nyirő Mihály kántortanító és családja volt, akinek a négy gyereke közül az egyik Nyirő József, későbbi író. A felújított plébániát is tegnap áldotta meg Jakubnyi György érsek úr – tudtuk meg a plébánostól.
– A Dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolt a szomszédságban egy régi házat, azt is sikerült felújítani, és abban egy gyerekvédelmi központ működik. Az alapítvány fogja használni a plébániát is. Az ünnepségre látogatott haza hosszú idő után Balásfi Csaba, Nyirő József egyik unokája, aki ajándékot is hozott a plébániának: a kántortanító dédnagyapa olajfestményét, valamint Nyirő József saját tulajdonú 112 kötetes Erdélyi Szépmíves Céh könyvsorozatát.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek