Ünnepelt a négyéves Nőileg

Sikertörténet volt a Mutass jó példát! program

92

Négy éve jelent meg az erdélyi nők magazinja, a Nőileg és lezárult az egyéves Mutass jó példát! program. A szerkesztőség csapata és a vendégek tartalmas beszélgetésekkel, hangulatos, dzsessz–sztenderdekkel kísért gálaműsorral ünnepelt pénteken este Székelyudvarhelyen.

A női magazin csapata. Tartalmas beszélgetéssorozattal ünnepeltek

Négy év, negyvenkét lapszám, 323 erdélyi példakép – megcáfolta a Nőileg magazin azokat a szkeptikusokat, akik a lap indulásakor kérészéletet jósoltak a hazai sajtótermékek térképén egyedi, mindmáig egyetlen magyar nyelvű erdélyi női magazinnak. Pénteken este az udvarhelyi Stúdió Mozi termében tartott gálán a megjelenéstől eltelt időszakot értékelte, összegezte, és az előzőket felülmúló, tartalmas, színes és színvonalas jövőre is koccintott a szerkesztőség csapata a meghívott vendégekkel, az ünnepélyt jelenlétükkel megtisztelő olvasókkal.
Bemutatni az erdélyi (jelen)létet, megmutatni azokat a neves vagy kevésbé ismert, de a közösségnek példát mutató embereket, akikre méltán büszkék lehetünk – ez volt a rajtnál a cél, és ehhez maradt hűséges tartalmában, küllemében egyaránt szemet vonzó, színes, női, de nem csak nőknek szóló magazin, a Nőileg. Erre az ars poeticára erősített rá az egy évvel ezelőtt útjára indított Mutass jó példát! elnevezésű saját programja is, amely, akár a számokat, akár a visszajelzéseket tekintjük mércének, igazi sikertörténetként értékelhető.
Csobotfalvától Szé­kely­­udvar­helyig, Homoró­dszent­pál­tól Sepsi­szent­györ­gyig, Árkostól Érmihály­fal­váig, Marosvásár­helytől Székely­hodosig, Tordától Szamos­új­várig, Nagyszent­miklóstól Aradig, Temesvárig, Magyargérestől Szat­már­németiig, Zilahtól, Krasz­nától Nagybányáig – 15 erdélyi megyéből 400-nál több jelölés érkezett a kezdeményezést felkaroló médiában, a lap honlapján és a közösségi portálon is népszerűsített felhívásra. Lelkész, aktív és nyugdíjas pedagógus, orvos, színművész, civil szervezetet vezető, de még önkéntes tűzoltó, házvezetőnő és szerzetes is szerepelt az olvasók által beküldött példaértékű jelöltek lajstromán, mintegy megerősítve: az erdélyi magyar közösségnek vannak elhivatott, értékes, a szűkebb és tágabb pátriában is követésre, tiszteletre méltó életutat bejárt vagy éppen hivatásuk teljében levő eminenciásai. Mindközül a leginkább élenjárókat egy éven át, hónapról hónapra az Arckép rovatban, címlapon mutatta be a magazin az olvasóknak, a legek kiválasztásában pedig meghatározó szerep jutott a pártatlanul bíráló, szakmájukban szintén az erdélyi magyarság élvonalába tartozó, közismert személyiségekből álló zsűrinek. Gergely Orsolya szociológus, egyetemi adjunktus, Kádár Annamária pszichológus, Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója, Dimény Levente, a nagyváradi Szigligeti Társulat színművésze – aki ott volt a pénteki születésnapi gálán, azok személyesen találkozhattak, beszélgethettek a neves ítészcsapattal, akiket a Nőileg szerkesztőségének tagjai alaposan ki is faggattak. Természetesen, nem maradt ki a sorból a nagyszabású program lelke, mozgatórugója, Vass Réka projektvezető sem, aki úgy értékelte: a jó példákat felkutató, közkinccsé tevő kezdeményezés – minden buktatója és nehézsége ellenére – igazi, a folytatásra is lendületes, élményekkel teli, szép és sikeres történet volt.
Az estet a lap fő rovataira szabott, tematikus beszélgetések tették érdekessé. A kétórás műsort moderáló Forró Gyöngyvér újságíró sorra szólította a színpadra a meghívottakat, akiket a magazin fő rovataihoz (Arckép, Egyensúly, Közelről, Lurkó, A hónap pasija) szabott témában faggattak ki a Nőileg újságírói. Elsőként a főszerkesztés nem minden nehézséget nélkülöző, de annál izgalmasabb feladatát tavaly októberétől felvállaló főszerkesztő, Botházi Mária újságíró, egyetemi tanár ült le a piros kanapéra és válaszolt a publicisztikáiból jól ismert, sajátos humorral Trella Várhelyi Gyopár kérdéseire. A lap két állandó pszichológus munkatársát, a pozitív egypercesek, illetve a Nemes mesék szerzőit, Szalay Zsuzsannát és Dósa Zoltánt Asztalos Ágnes faggatta. Megható, őszinte párbeszédet folytatott a súlyos betegségből kigyógyult Ruszuly Emesével Magyari Tekla, a példaképekről is kikérdezte Dimény Levente színművészt Székely Blanka, a kamasszá serdült lurkókról is társalgott Kádár Annával és Gergely Orsolyával Kovács Eszter. A kézdivásárhelyi újságíró, Ménessy Kinga Kitty a Mutass jó példát! program két alapemberével, Bereczki Kingával és Vas Rékával folytatott érdekes, nem csak az összegzésben kimerülő purpárlét.
Élmény volt hallgatni a gála díszvendégének, az „erdélyi békegalamb”-ként is jellemzett Smaranda Enache asszonynak a míves magyar nyelven megfogalmazott, el- és továbbgondolásra is késztető válaszait. Beszélgetőtársa, Csatlós Tünde a sikerről, példaképekről, sőt még a diplomataként elkövetett, tanulságos bakikról is kérdezte a tavaly januári lapszám Arcképének főszereplőjét.
A születésnapi tortán a gyertyát Sebestyén Kinga felelős kiadó fújta el, aki lezárásként röviden és lényegretörően foglalta össze az indulástól a negyedik születésnapig vezető utat, és köszönte meg mindazoknak a munkáját, aki megszületése óta hűségesen nevelték, olvasták, visszajelzéseikkel tanították az immár a dackorszak nehézségein is túllevő, önállóan is járni tudóvá cseperedett Nőileget.
„Engem nem lehet elfelejteni”– énekelte a születésnap hangulatát régi, közismert sanzonokkal, slágerekkel színesítő csíkszeredai Szilágyi Nóra énekesnő, akit Szabó Zsolt kísért zongorán. A Nőileg.4 gálát záró pezsgőzésen az ünneplők arra is koccintottak: a legnőiesebb erdélyi magazint a következő négy évben se felejtsék, szívesen lapozgassák, jó hírét se rejtsék véka alá a hűséges olvasók.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.